Close
Porto Graham’s – poznaj słynne wzmacniane wino

Porto Graham’s – poznaj słynne wzmacniane wino

Na północnym zachodzie Portugalii, w dolinie rzeki Douro, powstają prawdopodobnie najsłynniejsze wina tego kraju, czyli wzmacniane porto. Ich nazwa wywodzi się od Porto, miasta portowego, które na przełomie wieków odgrywało niezwykle ważną rolę handlową. To tutaj swoje przedsiębiorstwo postanowili rozwijać dwaj bracia – William i John Graham. To tu powstaje słynne porto Graham’s.

Dwaj bracia, dwie rodziny i jedna pasja

Nazwisko tej rodziny cieszyło się szacunkiem i uznaniem, zarówno w ojczystej Szkocji, jak również
w Indiach.

Warto wspomnieć, że odnosili sukcesy w handlu tkaninami i prawdopodobnie przypadek sprawił,
że zainteresowali się branżą winiarską. W 1820 roku przyjęli spłatę długu w postaci 27 beczek porto
i wówczas postanowili zająć się tworzeniem najznakomitszych win porto z doliny Douro.

Wierni swojej idei, przez lata skutecznie budowali renomę marki, stosując innowacyjne rozwiązania, a także skupiając się na zachowaniu najwyższej jakości swoich produktów. W 1890 roku jako jedni
z pierwszych zdecydowali się zainwestować we własną winnicę położoną w dolinie Douro, która do dziś plasuje się w czołówce najlepszych winiarskich terenów Portugalii. Obecnie Graham’s stanowi najbardziej luksusową część niekwestionowanego imperium porto tworzonego przez rodzinę Symington.

Jako jedyna spośród ich marek, pozostaje brytyjską firmą w posiadaniu jednej rodziny. Jest to gwarancja dbałości o każdy aspekt tworzenia porto na wszystkich etapach i kontrolowania każdego detalu. Dla przykładu: już pierwsze zbiory po przejęciu Graham’s przez rodzinę Symington w 1970 roku okazały się niezwykle owocne, gdy ogłoszono Graham’s 1970 Vintage Port. Ten rocznik oceniany jest przez wielu jako jedno z najwybitniejszych win stulecia.

Warto zauważyć, że współpraca tych dwóch rodzin zaczęła się znacznie wcześniej, bo już w 1882 roku, gdy dziewiętnastoletni Andrew James Symington podjął pracę dla rodziny Grahamów. Można zatem pokusić się o stwierdzenie, że historia tych dwóch rodzin zatoczyła koło, po blisko stu latach od momentu, gdy AJ Symington założył własną firmę produkującą porto.

Sztuka tworzenia porto Graham’s

Doświadczenie i tradycja od prawie dwustu lat stanowią fundamenty najważniejszych wartości, którymi kierują się właściciele winnic Graham’s. Motto rodziny brzmi „Do not forget” i obowiązuje
na każdym etapie pracy winnic; mówi o zobowiązaniu wobec regionu oraz szacunku do przeszłości
i zabezpieczeniu przyszłości. W procesie winifikacji porto Graham’s, rodzina Symington jest wierna tym samym zasadom. Nazywane są one sztuką blendowania, bednarstwa
i starzenia.

Od pokoleń do produkcji najlepszych porto Graham’s wybierane są młode wina, charakteryzujące się znakomitym potencjałem starzenia. Przez dziesięciolecia w piwnicach Graham’s Lodge w Vila Nova de Gaia zgromadzono ponad 3500 beczek, a każda liczy 550 litrów pojemności, co wyróżnia Graham’s spośród innych producentów porto. Natomiast sztuka blendowania porto opiera się na wyczuciu i doświadczeniu Master Blendera, bez użycia systemów przemysłowych, badań chemicznych czy jakiegokolwiek przepisu.

Graham’s jest przypuszczalnie jedynym producentem porto, który nadal zatrudnia własnych bednarzy.

Są odpowiedzialni za wszystkie beczki znajdujące się w piwnicach Graham’s Lodge. Siedmioosobową załogą zarządza Master Cooper Sr. Emílio Oliveira, bednarz z ponad 50-letnim doświadczeniem, pracujący w najlepszych winnicach rodziny Symington. Doskonałe rzemiosło jest podstawą i gwarancją tworzenia najwyższej jakości tawny port.

Same beczki mają również duże znaczenie. Zdecydowana większość liczy sobie od 75 do 100 lat,
a wszystkie zostały wykonane bez użycia nawet najmniejszego gwoździa. Jedynym elementem spajającym są stalowe obręcze.

Ostatnią niezmiernie ważną wartością jest sztuka starzenia porto. Vila Nova de Gaia umiejscowiona u ujścia rzeki Douro, gdzie sąsiedztwo Oceanu Atlantyckiego zapewnia odpowiednio chłodny klimat, to jedyne miejsce przechowywania porto Graham’s.

Pod sosnowymi belkami dojrzewają porto w różnych stylach, w butelkach oraz w różnych beczkach – od małych po wielkie kadzie. Dla porównania, VINTAGE PORT spędzają w beczkach zaledwie 18 miesięcy, po czym przelewane są do butelek, by wraz z upływem czasu nabierać struktury
i charakteru. Inaczej jest w przypadku porto tawny, które dojrzewa w stałym kontakcie z tlenem przenikającym przez beczki, przez co zmienia kolor – od intensywnej czerwieni w 10-letnim tawny do głębokiego bursztynu 40-latka.

Douro – prawdziwe wyzwanie dla winiarza

Douro wyróżnia się pod kilkoma względami spośród innych regionów winiarskich. To jedyne miejsce na świecie, gdzie mogą być uprawiane grona wykorzystywane do produkcji porto. Jest także najstarszym oficjalnie wyznaczonym regionem winiarskim, a ponadto charakteryzuje się być może najbardziej ekstremalnymi i trudnymi warunkami prowadzenia winnicy.

W tym wyjątkowym terroir dominują tereny górzyste z wieloma stromymi i krętymi dolinami.
W każdym z nich panuje inny mikroklimat, dzięki czemu powstają tu wina niezwykle różnorodne, ale także złożone i zbalansowane. Uwarunkowania terenu przyczyniły się do budowania przez kolejne stulecia charakterystycznych murowanych tarasów, z których część ogranicza się do utrzymania tylko jednego rzędu winorośli. Ten specyficzny krajobraz został wpisany w 2001 roku
na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Autorka: Ewelina Balcerzak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close