Close
Wina MASI – dlaczego są tak wyjątkowe

Wina MASI – dlaczego są tak wyjątkowe

Historia firmy Masi to przede wszystkim historia rodziny Boscaini, która od końca XVIII wieku zajmuje się tworzeniem win w regionie Veneto. Nazwa Masi wywodzi się od nazwy małej doliny w okolicy Valpolicelli, Vaio dei Masi, po dziś dzień będącej własnością rodziny. Dzięki tak szacownym korzeniom i zachowywanym przy produkcji tradycjom winiarskim Masi tworzy wysokiej jakości, pełne elegancji wina, stanowiące dumę swojego regionu. Poznaj wyjątkowe wina Masi.

Tradycja i nowoczesność

Firma wykorzystuje przede wszystkim lokalne szczepy z Veneto – najbardziej znane to corvina, rondinella i molinara. Dzięki połączeniu tradycyjnych metod produkcji i nowoczesnych technologii wina Masi dały producentowi międzynarodową sławę. Zdobył również uznanie w dziedzinie zastosowania metody Appassimento. Misja i dobre praktyki pracy oraz skupienie na tradycji wyrażającej charakterystyczny dla Veneto styl, cechy i wartości, sprawiają, że Masi jest ambasadorem regionu.

posiadałość Serego Alighieri

Na podium najlepszych win włoskich

Amarone, dumę północno-wschodniej Italii, można bez wahania postawić obok takich sław włoskiego winiarstwa jak Barolo czy Brunello di Montalcino. Nazwa jest jednocześnie nazwą apelacji kontrolowanego pochodzenia DOCG, Amarone della Valpolicella. Winnice Masi Amarone Costasera
i Amarone Riserva di Costasera są zlokalizowane w historycznych miejscowościach. Dokładniej w dzielnicach Marano, Negrar, Sant’Ambrogio oraz San Pietro in Cariano.

Aby wydobyć potęgę amarone, dla skoncentrowania aromatów, do jego wytwarzania stosuje się metodę appassimento. By chronić jakość amarone i promować je na arenie międzynarodowej, jedenaście rodzinnych firm o udokumentowanej historii jakości, wyspecjalizowanych w produkcji win amarone, założyło stowarzyszenie Amarone Families. Należą do niego: Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi Agricola, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio, Tommasi, Torre D’Orti, Venturini i Zenato.

Po co suszyć winogrona?

W winnicach Masi na dużą skalę stosuje się metodę polegającą na suszeniu gron. Kiście gron są układane w suszarniach na specjalnych bambusowych stojakach. Pozostają pod stałą kontrolą przez cały okres zimowy, aż do momentu winifikacji. Ta starożytna metoda jest ściśle związana z tradycją tworzenia win w tym regionie. Na winach Masi można odnaleźć specjalne oznaczenia AppaxXimento, potwierdzające zastosowanie tej metody i będące gwarancją najwyższej jakości win.

Masi - podsuszanie gron

Co łączy Masi i Dantego?

W szlachetnej posiadłości Possessioni Serego Alighieri od dwudziestu pokoleń sztukę tworzenia win podtrzymują potomkowie poety Dantego. W 1353 roku parcelę w najstarszej i najbardziej tradycyjnej części obszaru Valpolicelli wykupił jego syn, Pietro Alighieri. Od tamtej pory winiarstwo stanowi rodzinną tradycję. Obecnie przedsiębiorstwo jest zarządzane we współpracy z firmą Masi, która sztukę produkcji wina uzupełnia doświadczeniem w stosowaniu nowoczesnych technologii.

A na koniec… wpadnij z wizytą do Masi

Autorka: Ewelina Balcerzak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close