Close
SZCZEPY, KTÓRE KOCHAMY – CABERNET SAUVIGNON

SZCZEPY, KTÓRE KOCHAMY – CABERNET SAUVIGNON

Najsłynniejsza czerwona odmiana winorośli na świecie uprawiana niemal w każdym winiarskim kraju. Charakterystyczne dla niego aromaty to czarna porzeczka i cedr. Ojczyzną cabernet sauvignon jest Francja – w regionie Bordeaux wina z tego szczepu pozostają wzorcem dla producentów na całym świecie. Badania genetyczne wykazały, że jego rodzicami są sauvignon blanc oraz cabernet franc – równie popularne i międzynarodowe.

Cabernet sauvignon jest odmianą późno dojrzewającą, która lubi słońce, jednak najlepsze efekty uzyskuje w klimacie oceanicznym. Jako szczep uniwersalny doskonale czuje się w towarzystwie innych odmian. Najczęściej występuje z merlotem, cabernet franc i petit verdot, tworząc z nimi bordoski kupaż, do którego dopuszcza się również malbec i carmenere. Jego potencjał dostrzegli także Włosi i zmieszali go ze swoim rodzimym szczepem, sangiovese – tym samym dali początek tak zwanym supertoskanom. W Hiszpanii z kolei często tworzy on parę z tempranillo.

Cabernet sauvignon

Grona cechuje gruba skórka oraz ciemny miąższ, dzięki którym wina zyskują głęboką barwę, a ich potężna struktura i zawartość tanin zapewnia długowieczność niektórym egzemplarzom. Kulinarnie to czerwone wino jest wspaniałym partnerem dla czerwonego mięsa oraz dojrzewających krowich serów, takich jak cheddar czy gouda. Potrafi dawać wina odpowiednie do codziennej konsumpcji, ale również te wybitne.

Regiony uprawy

Najbardziej cenione powstają w winnicach ulokowanych na lewym brzegu rzeki Żyronda w Bordeaux oraz w północnej części hrabstwa Napa, w Kalifornii. Poza Europą cabernet sauvignon odnalazł się znakomicie, wysuwając się na pierwsze miejsce w wielu krajach i większych regionach winiarskich, takich jak Chile czy wspomniana Kalifornia. Równie dobrze ma się na antypodach, gdzie w regionie Coonawarra, w Australii, oferuje wina o aromatach mentolowych i eukaliptusowych. W Nowej Zelandii, w regionie Hawke’s Bay, oraz w Stellenbosch, w RPA, z cabernet wytwarza się wina na wzór tych z Bordeaux. Jego popularność wzrasta również w Argentynie, a wyprzedzają go tylko jego kompan z kupaży – malbec oraz bonarda.

Cabernet Sauvignon na świecie

Drogę do ogromnej popularności cabernet sauvignon, szczególnie poza Europą, niewątpliwie utorowała słynna „degustacja paryska” z 1976 roku. Inicjatorem wydarzenia był Brytyjczyk Steven Spurrier, wówczas właściciel firmy handlującej winami. Zadanie komisji złożonej z czołowych francuskich ekspertów polegało na ocenie w ciemno win z Kalifornii oraz Francji. Możemy się tylko domyślać, jakie zdziwienie musiał wywołać werdykt jury, gdy pierwsze miejsce zajął Stag’s Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon 1973. Zdarzyło się to przecież w czasach, kiedy w Europie pokutowała opinia właściciela jednej z najbardziej cenionych winnic w Bordeaux, barona Philippe’a de Rothschilda, według którego: „Wszystkie amerykańskie wina mają jedną wspólną cechę – smakują jak coca-cola”. Ciekawostką jest fakt, że zwycięska butelka pochodziła z winnicy należącej do potomka polskich emigrantów – Warrena Winiarskiego.

Warto też nadmienić, że amerykański Screaming Eagle Cabernet Sauvignon z 1992 roku, który dostał 99 punktów od Parkera, jeszcze do niedawna zajmował I miejsce na podium najdrożej wylicytowanych win świata (butelka na aukcji charytatywnej osiągnęła cenę 500 tysięcy dolarów). Nieco dalej za nim – ale wciąż w czołówce – plasują się etykiety z Bordeaux, tworzone właśnie z cabernet sauvignon.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close