Grillowanie to narodowy sport Polaków. Bez dwóch zdań powinniśmy wnioskować o wprowadzenie tej aktywności na Igrzyska Olimpijskie. Medal mamy murowany! Oczami wyobraźni widzę wielki finał Polska – USA, wieńczące zmagania wręczenie biało- czerwonym złotego medalu i radosne odśpiewanie Mazurka Dąbrowskiego. O tak, w grillowaniu to my nie mamy sobie równych! A jak zapewnić sobie medal za to co znajdzie się na stole? Podpowiadamy jakie wino do grilla wybrać w zależności od składników.
Gdy tylko pierwsze promienie słoneczne przebijają się wiosennym dniem, kto żyw biegnie do mięsnego na zakupy, a następnie szybko, szuka kawałka zielonej przestrzeni i odpala grilla. Mało rzeczy w takim stopniu integruje nasz naród. To niezwykłe, jak zapach dymu, węgla i skwierczącego mięsa łączy ludzi.
Grillowanie to pasja
Grillowanie to również i moja pasja. Uwielbiam zrobić zakupy na lokalnym targu – kupić dobrej jakości mięso (uwielbiam jagnięcinę i steki) i odpowiednio je przyprawić. Do tego, oczywiście świeże, sezonowe warzywa. Tak zaopatrzony spotykam się z rodziną lub znajomymi i w dobrym towarzystwie oddaję się grillowaniu.
Winiarnia Zamojska
Takie nieformalne spotkania sprzyjają również otworzeniu butelki fajnego wina. Ja tej wiosny stawiam na wina owocowe z Winiarni Zamojskiej. Są lekkie, radosne, uniwersalne – czyli takie, jakie powinno podawać się na imprezach w plenerze. Ponieważ mamy do wyboru aż sześć różnych rodzajów, to każdy bez wyjątku znajdzie coś dla siebie. Nie będę rekomendował Wam konkretnych win pasujących do konkretnych dań, bo chce zachęcić Was do eksperymentów. Próbujcie, próbujcie i jeszcze raz próbujcie! Z pewnością znajdziecie idealne dla siebie wino do grilla.
Parowanie wina z grillowaną potrawą
Ograniczę się jedynie do kilku ogólnych połączeń, które mogą Was zainspirować. Istnieje jednak tyle różnorodnych dań do przygotowania na grillu, że jakiekolwiek rygorystyczne zasady łączenia nie zdadzą w tym przypadku egzaminu. Liczne przyprawy, marynaty i sosy tworzą taki kalejdoskop smaków, że to od Was zależy jakie wino zaserwujecie.
W mojej ocenie, białe wino gruszkowe będzie fajnie pasowało do grillowanych ryb oraz piersi
z kurczaka lub delikatnych skrzydełek. Grillowany Camembert też może super pasować. Wino różowe to świetny dodatek do warzyw, zaś czerwona porzeczka będzie idealna w połączeniu chociażby z grillowanym łososiem.
Czerwone wina z wiśni i czarnej porzeczki to oczywiście najlepsi kompanii dla mięs. Uwielbiane przez wszystkich karkówki, kaszanki czy wołowe burgery będą dobrą parą dla tych trunków.
Nie można również zapomnieć o grillowym deserze – jeśli nigdy nie próbowaliście tak przyrządzonego ananasa to tej wiosny właśnie przyszedł na to czas. Proponuje połączyć go z winem lodowym z jabłek – tak powstanie zestaw idealny.
Wino do grilla – eksperymentujmy
Jak widzicie podałem maksymalnie mało szczegółów odnoście parowania wina z jedzeniem. Zrobiłem to jednak z premedytacją, gdyż tak, jak napisałem wcześniej – najlepsza zabawa jest wtedy, gdy to my sami możemy eksperymentować, dobierać wino do grilla i szukać naszych ulubionych kombinacji.
Umawiajcie się z najbliższymi, grillujcie, dobrze się bawcie i cieszcie swoim towarzystwem.
Nie zapominajcie jednak o winie – ono pasuje do dań z grilla najlepiej ze wszystkich napojów.
I na koniec najważniejsze – śmiało odkrywajcie nowe smaki i połączenia.
Po prostu próbujcie!
Autor: Tomasz Potrzebowski