Słyszeliście już o lodach, dżemach lub pączkach o smaku Prosecco? Moda na to wino wciąż się rozkręca. Widać to zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy ludzie piją je w plenerze. Na czym polega fenomen Prosecco?
Prosecco to bąbelki bez okazji
Jeszcze do niedawna wszystkie wina musujące były określane mianem szampana i przeznaczane na specjalne okazje: Sylwester, urodziny, jubileusze, śluby. Tymczasem wino Prosecco wybieramy nie po to, by coś uczcić, a orzeźwić się. To bąbelki na co dzień.
Czas na Prosecco – szczególnie latem
W ciepłe dni sięgamy po nie jeszcze częściej. Oferuje świeżość, owocowy charakter i bąbelki. Ma wszystko, czego potrzeba, by orzeźwić się latem. Szczególnie na świeżym powietrzu. Stąd wino Prosecco jest bardzo popularne w letnich ogródkach i barach pod chmurką.
Prosecco najlepsze do drinków
Prosecco to najlepsze wino do koktajli. Między innymi zostało wykorzystane do stworzenia popularnego drinka z brzoskwiniami – Bellini. Latem często miesza się je z owocami, a nawet robi się z niego sorbety.
Prosecco to nie tylko wino
Jakie inne wino jest na tyle modne, by powstały produkty o jego smaku? Na rynku dostępne są między innymi: dżemy, herbaty, pączki, różowe sery, lody, makaroniki o smaku Prosecco.