Close
Poznaj luksusowe wina musujące Ferrari

Poznaj luksusowe wina musujące Ferrari

Firma Ferrari została założona ponad sto lat temu w Trydencie (wł. Trentino), północnym regionie Włoch. Zyskała światowe uznanie jako wiodący producent luksusowych win musujących. Powstała w 1902 roku, kiedy Trydent był jeszcze prowincją monarchii austro-węgierskiej.

Autor: Monika Pawłowicz

#TRENTODOC: WŁOSKI BRYLANT GÓRSKI

Historia Ferrari zaczyna się od Giulia Ferrari, którego marzeniem było stworzenie wina musującego w jego rodzinnym Trentino. Miało to być wino, które mogłoby rywalizować z szampanem.  Po studiach związanych z winiarstwem w swoim rodzinnym regionie, a następnie w Szampanii był przekonany, że to możliwe. Zaczął więc sadzić pierwsze winogrona chardonnay. Do produkcji swojego wina użył tej samej metody co w szampanie – z drugą fermentacją w butelce do produkcji bąbelków, zwanej we Włoszech metodo classico. Szybko zyskał uznanie międzynarodowe i przez lata koncentrował się na jakości.

Wina musujące Ferrari

To pierwsza część historii Ferrari, historia człowieka i jego marzenia. Dziś winnica jest własnością rodziny Lunelli. Bruno Lunelli nauczył się winiarstwa od Giulia Ferrari. Od 1952 roku, kiedy kupił od niego winiarnię, wykorzystał te umiejętności oraz swoje doświadczenie kupieckie do zwiększenia produkcji win musujących Ferrari. Giulio Ferrari pozostał w winnicy do swojej śmierci w 1965 roku, cały czas dzieląc się swoją wiedzą z członkami rodziny Lunelli. Druga generacja Lunellich wprowadziła nowe wina musujące do marki Ferrari, kontynuując tradycję doskonałości we włoskich winach musujących.

Trzecie i obecne pokolenie rodziny Lunelli nadal zwiększa produkcję, ale nigdy kosztem jakości. Kiedy Bruno Lunelli kupił Ferrari w 1952 roku, produkcja wynosiła 9 tysięcy butelek rocznie. Dziś Ferrari produkuje 9 tysięcy butelek na godzinę! Lunelli sprawili, że Ferrari stała się marką światową.

Doskonałość jest inspiracją każdego wyboru w Ferrari. Doskonałość oznacza lojalność wobec metodo classico jako jedynego procesu produkcyjnego oraz Trydentu, z jego wyjątkową uprawą winorośli w górach, jako terroir, dla jego winnic. W rzeczywistości wszystkie winogrona, które mają stać się Ferrari, takie jak chardonnay i pinot nero, pochodzą z winnic rozciągających się na zboczach gór Trydentu, są uprawiane zgodnie z wytycznymi Trento DOC i ścisłymi procedurami firmy, aby zapewnić zrównoważony rozwój. Wino Ferrari z Trydentu to wyraz niesamowitej synergii z górami tego regionu.

#JEDNE Z NAJLEPSZYCH BĄBELKÓW NA ŚWIECIE

Dziś Ferrari zajmuje wysokie miejsce wśród najbardziej prestiżowych producentów win musujących na świecie jako laureat konkursu na  Producenta Roku na Mistrzostwach Świata Szampana i Wina Musującego w 2015 i 2017 roku. Posiada tytuł Winnicy Roku Gambero Rosso. Ferrari jest także wieloletnim laureatem Tre Bicchieri, włoskiego wyróżnienia dla wina. Jurorzy swój wybór skomentowali następującymi słowami: „Ciesz się najlepszymi bąbelkami Włoch, które są również jednymi z najlepszych na świecie”.

„Wine Spectator” poparł tę opinię, zapraszając Ferrari do Wine Experience, i umieścił jedyne włoskie bąbelki w degustacji Best of Italy z definicją World Class Sparkling Wine.

logo Ferrari

#WŁOSKA SZTUKA ŻYCIA

Jako symbol włoskiej sztuki życia Ferrari stało się istotą toastu podczas najważniejszych wydarzeń w Italii, przede wszystkim w dziedzinie mody i designu. Włoska sztuka życia celebruje piękno, dobry smak i elegancję oraz radość życia, która jest kwintesencją włoskiego dolce vita. Należy celebrować każdą chwilę, a pomoże nam w tym dobre jedzenie i kieliszek wina musującego Ferrari.

#FERRARI EKOLOGICZNIE

Wina musujące Ferrari są produkowane z dwóch odmian: chardonnay i pinot nero. W winnicach Ferrari uprawa ekologiczna jest prowadzona od 2009 roku. Według Marcella Lunelli jedną z korzyści ekologicznych i zrównoważonych praktyk rolniczych, które koncentrują się na poprawie stanu gleby, są zdrowsze winorośle, bardziej odporne na niekorzystne warunki pogodowe. Dalej zauważa, że wytwarzanie doskonałego wina przy dobrej pogodzie jest możliwe przez każdego kompetentnego producenta, ale dla Ferrari niezbędne jest wytwarzanie wysokiej jakości win musujących nawet w trudnych warunkach pogodowych.

Te praktyki rolnicze skutkują również zmniejszonym stosowaniem chemikaliów w winnicach, co jest korzystne dla środowiska i ludzi, pracujących w winnicach i mieszkających w pobliżu. Rolnictwo ekologiczne prowadzi do zmniejszenia plonów w winnicy, ale Ferrari akceptuje mniejsze plony o wyjątkowej jakości.

Wszystkie rygorystyczne praktyki rolnicze oraz położenie winnic na różnych wysokościach i na terroir o różnym nachyleniu terenu, dają wyjątkową partię winogron. Partie z różnych winnic są poddawane winifikacji oddzielnie, a następnie mieszane w celu uzyskania najlepszego możliwego wina. Wybrane partie są łączone tak, jak szef kuchni używa przypraw i składników do tworzenia spektakularnych potraw.

#I LOVE FERRARI

Historia Giulia Ferrari i jego sukcesu jest pasjonująca. Z pewnością podjął właściwą decyzję, wybierając Bruna Lunellego, aby kontynuował jego marzenie. A kiedy ekologiczne i zrównoważone praktyki rolnicze połączymy z jednym z najpiękniejszych regionów winiarskich na świecie, otrzymamy najwspanialszą historię wina, jaką możemy sobie wyobrazić.

Moja miłość do win Ferrari zaczęła się około 6 lat temu we Włoszech, w malutkiej, zaprzyjaźnionej restauracji w Abruzzo. To tam właściciel po raz pierwszy poczęstował mnie Giulio Ferrari. Od tamtego momentu miłość trwa nieprzerwanie i wie to każdy, kto wybierze się ze mną na aperitivo. Zawsze będę pamiętać Giulio Ferrari, kiedy to po raz pierwszy skosztowałam aromatów i smaków prażonych ziaren kawy w musującym winie. Ale kiedy biorę butelkę wina, zawsze interesuje mnie jego historia. W przypadku Ferrari ta opowieść jest niezwykle pasjonująca, więc teraz kilka słów o samym winie.

Monika Pawłowicz degustuje wina

FERRARI BRUT NV DOC TRENTO

  • kolor: słomkowy z widocznymi bąbelkami
  • aromat: dominują prażone migdały i cytrusy
  • smak: czerwone jabłka, mokre skały, cytrusy i chleb tostowy

#bąbelki wypełniają usta. Niezwykła kwasowość. Tak samo niezwykły jak smak tego wina jest aromat, który pozostaje w szklance nawet po opróżnieniu… To prażone migdały!   

Wino Ferrari Brut NV DOC Trento

FERRARI GIULIO FERRARI RISERVA  DEL FONDATORE DOC TRENTO

  • kolor: złoty, z drobnymi bąbelkami
  • aromat i smak: zapiekane aromaty migdałów i nuty prażonych ziaren kawy wraz z melonem, gruszką i minerałami

#wspaniała kompozycja z długim zakończeniem. To niezwykłe wino jest hołdem dla Giulia Ferrari. Butelkowane jest tylko w najlepszych rocznikach i pochodzi z jednej winnicy – Maso Pianizza. Jest starzone przez ponad 10 lat na osadzie, ale smak pozostaje wyjątkowo świeży i rześki. To wino, które chcesz pić, a pijąc medytować. Smaki są tak złożone i ciągle się zmieniają.

FERRARI 2007 PERLÉ DOC TRENTO

  • aromat:  świeży, cytrusowy
  • kolor: ciemnosłomkowy z widocznymi, drobnymi bąbelkami
  • smak: cytrusy  z nutami jabłkowymi i prażonymi migdałami w tle

# bardzo długie wykończenie i słychać jak drobne bąbelki pękają w ustach.

FERRARI BRUT ROSÉ NV DOC TRENTO

  • aromat:  jagodowy, cytrusowy
  • kolor: łososiowy
  • smak: jagodowy, tostowy, orzeźwiająca kwasowość

# to różowe połączenie Chardonnay i Pinot Nero. Ma dużo smaku i genialną kwasowość. Idealne do picia solo i jako wspaniały dodatek do posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close