Barolo
Barolo i barbaresco to dwie ikony północno-zachodnich Włoch, które rozsławiły Piemont na cały świat. Delikatność, zwiewność przy jednocześnie ogromnej strukturze i długowieczności sprawiły, że są jednymi z najbardziej pożądanych win włoskich.
Wino i kino
Ścieranie się nowego pokolenia winiarzy z wpływami nowych trendów w Piemoncie ukazuje film Barolo Boys, do którego idealnie pasuje kieliszek Barolo od Fratelli Alessandria!
Fratelli Alessandria
Bracia Alessandria, reprezentanci siódmego i ósmego pokolenia produkują wino z poszanowaniem tradycji i kultury swojej małej ojczyzny. Wszystkie grona, z których wytwarzają wina, pochodzą z ich posiadłości, oddając indywidualny charakter miejsca.
Food pairing
Wino stworzone do łączenia z daniami mięsnymi. Struktura wina idealnie połączy się z duszoną wołowiną i wolno pieczoną dziczyzną.
DOC BAROLO
Potencjał starzenia 10–14 lat
Temperatura podawania 17–18° C
Barwa Bladoczerwona.
Aromat Intensywny: dojrzałe wiśnie, maliny, fiołki, ziemia.
Smak W ustach zaczyna się owocowo, ze sporą kwasowością, i trwa bardzo długo, pozostawiając na podniebieniu dymno-tytoniowe taniny.
DOC BARBERA D’ALBA
Wiek winorośli
W Piemoncie winiarze szczególnie pielęgnują swoje krzewy, aby dawały owoce jak najdłużej. Wraz z wiekiem rośliny zmniejsza się liczba gron na krzewie. Tym samym powstaje mniej kiści, ale zdecydowanie lepszej jakości, o bardziej skoncentrowanym smaku i aromacie. W przypadku wyjątkowych producentów jest to kluczowy warunek do tworzenia wielkich win. W przypadku fratelli Alessandria winorośle, z których powstają ich wina, nierzadko mają po 25–30 lat.
Barbera
Druga po nebbiolo tradycyjna odmiana, którą powinien znać każdy miłośnik wina. Zdecydowanie soczysta, owocowa, z młodzieńczą energią i witalnością. Szczególnie propozycja od fratelli Alessandria, starzona w stali oraz betonie, idealnie oddaje charakter tej odmiany. 1968 Rok, w którym powstało to wino.
Food pairing
Bardzo dobrze sprawdzi się z różnymi przekąskami, np. twardymi serami i pizzą z salami.
Barwa Ciemnorubinowa
Aromat Bardzo intensywny: świeżo zerwane wiśnie i czereśnie oraz delikatny zapach słodkich przypraw.
Smak Dojrzałe czereśnie z jeżynami, podbudowane delikatnymi taninami.
Potencjał starzenia Najlepsze w pierwszych latach od powstania – maksymalnie 5–6 lat.
Temperatura podawania 16–18° C