STAN KALIFORNIA to gwiazda Nowego Świata winiarskiego i czwarty co do wielkości producent wina na świecie (po Włoszech, Francji i Hiszpanii). Tradycja produkcji wina w Kalifornii sięga drugiej połowy XVIII wieku. Najważniejsze regiony winiarskie Kalifornii to doliny Napa i Sonoma, a także Lodi, Monterey, Paso Robles i Santa Barbara.

KALIFORNIA to jeden z najbardziej urozmaiconych regionów winiarskich na świecie. Różnorodność kalifornijskich win to także zasługa wybitnych winiarzy o międzynarodowej renomie. Wśród nich są też gwiazdy filmu, sportu i muzyki. Wiodące szczepy Kalifornii to CHARDONNAY, CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, PINOT NOIR i ZINFANDEL.

ZINFANDEL, chluba Kaliforni, uprawiany jest od 1850 roku. Z tego szczepu powstają świetne wina – od delikatnych, różowych win (white zinfandel) po aromatyczne czerwone, idealne do mięsnych specjałów, szczególnie z grilla.

Kalifornia to PREKURSOR I LIDER winiarstwa zrównoważonego, ekologicznego i biodynamicznego. Wina kalifornijskie świetnie łączą się ze zdrową kuchnią, inspirowaną wpływami ze wszystkich stron świata.
