Baron de Ley – Przepisem na sukces jest spotkanie historii, tradycji i nowoczesnej technologii.
Hiszpania jest trzecim największym producentem winiarskim na świecie. Czerwone wina pochodzące z tego kraju uznawane są za jedne z najlepszych na Półwyspie Iberyjskim, a tradycja uprawy winorośli sięga tam czasów Fenicjan.
La Rioja jest najbardziej rozsławioną apelacją i jednocześnie najmniejszym autonomicznym regionem Hiszpanii – obejmuje jedynie 1% jej powierzchni.
Region warto odwiedzić jesienią, kiedy winnice mienią się odcieniami czerwieni, złota, fioletu i pomarańczy. Zapraszamy zatem do wspólnej podróży po winnicach tego regionu, który jest uprzywilejowanym terroir do uprawy i wytwarzania win najwyższej jakości, z producentem Baron de Ley, który pielęgnuje i docenia swoje dziedzictwo.
Jaki jest przepis na sukces Barón de Ley?
Spotkanie historii, tradycji i nowoczesnej technologii. Jak to wygląda w praktyce?
Zacznijmy od początku. Grona do wytwarzania najlepszych win pochodzą z ponad 600 hektarów winnic usytuowanych w różnych subregionach. Zróżnicowanie regionu definiuje produkcję wina. Poprzez wykorzystanie rozmaitych lokalizacji winnic, mikroklimatów, gleby i odmiany winorośli, które Rioja ma do zaoferowania, producent uzyskuje wina najwyższej jakości, charakteryzujące się unikalną osobowością.
Kolejnym ważnym etapem są zbiory – 1,8 miliona kilogramów winogron w każdym roczniku; zbieranych ręcznie oraz starannie selekcjonowanych, dzięki czemu do wytwarzana wina trafiają tylko najlepszej jakości grona.
Baron de Ley specjalizuje się w winach Reserva i Gran Reserva, honorując tym samym tradycyjne podejście do długiego starzenia w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Nowoczesność i pomysłowość to znaki rozpoznawcze winemakerów Baron de Ley, którzy prowadzą projekty dotyczące innowacji produkcji, śmiało eksperymentują z technologią winiarstwa, uprawiają nowe i mniej popularne odmiany winorośli, a także stosują rodzime drożdże fermentacyjne, nadające winom unikalną osobowość.
Poznajmy ten wyjątkowy tandem winemakerów:
Pablo Tascon
Dyrektor Techniczny i Główny Winemaker, którego motto brzmi:
„Wierzę, że świetne wina zaczynają się od wspaniałych winnic, szukam charakteru i czystości”.
Pablo, jako jeden z najbardziej obiecujących enologów w Hiszpanii, nieustannie demonstruje bogate doświadczenie w uprawie winorośli, a w szczególności na nietypowych glebach, które łączy z różnymi technikami winifikacji i starzenia. Rezultatem tych starań są eleganckie, świeże i czyste wina – reprezentatywne dla kraju, z którego pochodzą.
Gonzalo Rodriguez
enolog, którego motto brzmi:
„Wino jest jak diament, możesz je szlifować, aż osiągniesz coś pięknego”.
Gonzalo jest pionierem hiszpańskiej enologii. W latach 80. został uznany za jednego z najlepszych winiarzy w Ribera del Duero. W latach 90. doradzał różnym winnicom Riojy, co pozwoliło mu uczestniczyć w awangardowych projektach winiarskich. Dołączył do Barón de Ley w 2000 roku i zaczął uprawiać mniej popularne autochtoniczne odmiany, co stanowiło punkt zwrotny w filozofii winiarskiej tego producenta.
Rioja, jak wiele innych regionów winiarskich, stała się areną stylistycznych rywalizacji pomiędzy tradycjonalistami a modernistami. Baron de Ley stawia na własne winnice, limitowaną produkcję, koncepcję wypuszczania win z pojedynczych winnic oraz zachowanie unikalnej osobowości, która cechuje charakter i stanowi o klasie regionu.