W nocy z niedzieli na poniedziałek będzie miało miejsce największe święto każdego szanującego się Kinomaniaka czyli Oscary. A nic tak mocno nie kojarzy się z filmami i kinem jak popcorn 😉
A ktoś powiedział, że nie da się dobrać wina do popcornu. Nie da się? No to patrzcie…
Klasyczny popcorn
Swoje kulinarne umiejętności oceniasz w skali 1 do 10 na 0? Żaden problem! Zacznij od wersji podstawowej. Magia tkwi w odpowiednio zachowanych proporcjach, dlatego nie przesadź z solą 🙂
A w kieliszku: CAVA CAMI DE FLORS BRUT
Popcorn z masłem
Klasyczna pozycja oparta o amerykańską recepturę. Mniam.
A w kieliszku: FIRST PRESS CHARDONNAY AVA NAPA VALLEY
Popcorn cynamonowy
Słodka opcja dla miłośników cynamonu.
Wystarczy, że do gotowego popcornu dodasz 3 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki cukru o sporych kryształkach (odpada oczywiście puder) i 1,5 łyżeczki cynamonu.
A w kieliszku: HUGEL GEWURZTRAMINER AC ALSACE
Popcorn karmelowy
Popcorn karmelowy to najczęściej wybierana alternatywa dla słonej wersji. Przygotowanie jest banalnie proste.
W garnku umieść 200 g cukru i 100 ml wody. Gdy cukier zbrązowieje- zdejmij garnek z ognia i dodaj 2 łyżki masła, cały czas mieszając. Gotowym karmelem polej uprażone ziarna i gotowe!
A w kieliszku: PETER&PETER RIESLING SUSS MOSEL
Popcorn paprykowy
Jeśli jesteś fanem paprykowych chipsów, to czas wypróbować paprykowy popcorn!
Do 80 g gotowego popcornu dodaj łyżkę oleju i 2 łyżki słodkiej papryki. Wrzuć do tego jeszcze łyżkę soli i gotowe!
A w kieliszku: VENTISQUERO GREY CARMENERE MAIPO VALLEY