Close
FOODPAIRING – POPCORN

FOODPAIRING – POPCORN

W nocy z niedzieli na poniedziałek będzie miało miejsce największe święto każdego szanującego się Kinomaniaka czyli Oscary. A nic tak mocno nie kojarzy się z filmami i kinem jak popcorn 😉

A ktoś powiedział, że nie da się dobrać wina do popcornu. Nie da się? No to patrzcie…

Klasyczny popcorn

Swoje kulinarne umiejętności oceniasz w skali 1 do 10 na 0? Żaden problem! Zacznij od wersji podstawowej. Magia tkwi w odpowiednio zachowanych proporcjach, dlatego nie przesadź z solą 🙂

A w kieliszku: CAVA CAMI DE FLORS BRUT

Popcorn z masłem

Klasyczna pozycja oparta o amerykańską recepturę. Mniam.

A w kieliszku: FIRST PRESS CHARDONNAY AVA NAPA VALLEY

Popcorn cynamonowy

Słodka opcja dla miłośników cynamonu.

Wystarczy, że do gotowego popcornu dodasz 3 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki cukru o sporych kryształkach (odpada oczywiście puder) i 1,5 łyżeczki cynamonu.

A w kieliszku: HUGEL GEWURZTRAMINER AC ALSACE

Popcorn karmelowy

Popcorn karmelowy to najczęściej wybierana alternatywa dla słonej wersji. Przygotowanie jest banalnie proste.

W garnku umieść 200 g cukru i 100 ml wody. Gdy cukier zbrązowieje- zdejmij garnek z ognia i dodaj 2 łyżki masła, cały czas mieszając. Gotowym karmelem polej uprażone ziarna i gotowe!

A w kieliszku: PETER&PETER RIESLING SUSS MOSEL

Popcorn paprykowy

Jeśli jesteś fanem paprykowych chipsów, to czas wypróbować paprykowy popcorn!

Do 80 g gotowego popcornu dodaj łyżkę oleju i 2 łyżki słodkiej papryki. Wrzuć do tego jeszcze łyżkę soli i gotowe!

A w kieliszku: VENTISQUERO GREY CARMENERE MAIPO VALLEY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close