4 STYCZNIA – DZIEŃ SPAGHETTI
Za co kochamy włoską kuchnię? Za prostotę, smak i szybkość przygotowywania. Dziś, 4 stycznia obchodzimy Dzień Spaghetti.
To drugie po pizzy, najpopularniejsze włoskie danie w naszym kraju.
Dwa słowa o makaronie ogólnie: historia makaronu jest dłuższa niż najdłuższe spaghetti, bo sięga IV wieku p.n.e. Niekwestionowanym liderem produkcji i w spożyciu pasty są oczywiście Włosi. Przeciętny Włoch spożywa statystycznie ok 28 kg makaronu rocznie, podczas gdy Polak niecałe 5kg w ciągu roku, co plasuje nas na 19 miejscu światowego rankingu.
Dość liczb. Wróćmy do jedzenia… i wina. No właśnie. A jak połączyć najpopularniejsze rodzaje spaghetti z winem – tak by zrobić z tego prostego dania kulinarną petardę? Podpowiadamy 😉
Spaghetti Bolognese + Chianti. Klasyka klasyków. Kwintesencja włoskości. Mała czarna wśród potraw. Ma być prosto i bez zbędnych komplikacji. Ciemnoczerwona barwa Chianti, pięknie uzupełni zioła i sos pomidorowy, podczas gdy cięższe taniny doskonale zgrają się z mięsnym sosem.
Dania na bazie sosu pomidorowego będą bardzo lubić się również z Primitivo, Cannonau i Nero d’Avola.
Spaghetti alla Carbonara + Soave. Wyrazista kwasowość Soave, przyjemnie zrównoważy naładowaną boczkiem i jajkami carbonarę, oraz nada lekkości temu dość ciężkiemu i kalorycznemu daniu. Pasty z sosami na bazie serów podkreślą również wina ze szczepów Chardonnay, Pinot Noir i Grillo.
Spagetti Frutti di Mare + Pinot Grigio. To połączenie to jak romantyczna kolacja nad brzegiem morza. Jest Świeżo, aromatycznie i niezwykle morsko. Zalety owoców morze dobrze wypadną również na tle Sauvignon Blanc i Chardonnay.
Spaghetti Primavera + Vermentino. Propozycja dla vegan i wegetarian. Zioła, cukinia i inne warzywa świetnie odnajdą się w towarzystwie świeżego i rześkiego Vermentino. Do makaronów z sosami pesto i warzywnymi świetnie sprawdzą się również szczepy Sauvignon Blanc, Cataratto, i Fiano