Imię i nazwisko: Primitivo ( czyt.: „primitwo”) szczep winorośli należący do gatunku vitis vinifera
Znany również jako: zinfandel, tribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija
Miejsce urodzenia: Chorwacja
Data urodzenia: najwcześniejsze znaleziska archeologiczne świadczą o uprawie w regionie Kaukazu około 6000 p.n.e.
Ostatnio widziany: Włochy: Puglia – i dwie najpopularniejsze apelacje Gioia del Colle i Primitivo do Manduria, Kampania, Lacjum, RPA i Australia, USA i Chorwacja
Rysopis i znaki szczególne
Primitivo = prymitywny? Nie! Nie! I po tysiąckroć nie! Jakże błędna to i krzywdząca interpretacja i tłumaczenie nazwy.
Łaciński primativus (nazwę szczepu wymyślił biegły w łacinie ksiądz, Don Filippo Francesco Indellicati) oznacza tyle, co „wcześnie dojrzewający”. To jedna z najwcześniej – zazwyczaj w sierpniu – zbieranych odmian Włoch.
Ma niską kwasowość, wysoki alkohol i cukier resztkowy, mało garbników i dużo konfiturowego owocu (śliwki, czereśnie).
Ciekawostka:
Jeśli będąc w towarzystwie, chcecie dać upust swojej złośliwości, wywołać burzę lub / i zażartą dyskusję. Prezentujemy kilka sprawdzonych tematów:
- Sernik z rodzynkami czy bez?
- Placki ziemniaczane z cukrem czy z solą?
- Love or hate primitivo?
Gwarantujemy natychmiastowe podniesienie temperatury i jakieś 200stC.
Jakie aromaty znajdziemy w winach ze szczepu primitivo ??
Cieplejszy klimat: jeżyna, dżem, rodzynki, śliwka, cynamon, czekolada, kawa
Chłodny klimat: malina, truskawka, płatki róży