Close
SZCZEPY, KTÓRE KOCHAMY – PRIMITIVO

SZCZEPY, KTÓRE KOCHAMY – PRIMITIVO

Imię i nazwisko: Primitivo ( czyt.: „primitwo”)  szczep winorośli należący do gatunku vitis vinifera

Znany również jako: zinfandel, tribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija

Miejsce urodzenia: Chorwacja

Data urodzenia: najwcześniejsze znaleziska archeologiczne świadczą o uprawie w regionie Kaukazu około 6000 p.n.e. 

Ostatnio widziany: Włochy: Puglia – i dwie najpopularniejsze apelacje Gioia del Colle i Primitivo do Manduria, Kampania, Lacjum, RPA i Australia, USA i Chorwacja

Rysopis i znaki szczególne

Primitivo = prymitywny? Nie! Nie! I po tysiąckroć nie! Jakże błędna to i krzywdząca interpretacja i tłumaczenie nazwy.

Łaciński primativus (nazwę szczepu wymyślił biegły w łacinie ksiądz, Don Filippo Francesco Indellicati) oznacza tyle, co „wcześnie dojrzewający”. To jedna z najwcześniej – zazwyczaj w sierpniu – zbieranych odmian Włoch.

Ma niską kwasowość, wysoki alkohol i cukier resztkowy, mało garbników i dużo konfiturowego owocu (śliwki, czereśnie).

Ciekawostka:

Jeśli będąc w towarzystwie, chcecie dać upust swojej złośliwości, wywołać burzę lub / i zażartą dyskusję. Prezentujemy kilka sprawdzonych tematów:

  1. Sernik z rodzynkami czy bez?
  2. Placki ziemniaczane z cukrem czy z solą?
  3. Love or hate primitivo?

Gwarantujemy natychmiastowe podniesienie temperatury i jakieś 200stC.

Jakie aromaty znajdziemy w winach ze szczepu primitivo ??

Cieplejszy klimat: jeżyna, dżem, rodzynki, śliwka, cynamon, czekolada, kawa

Chłodny klimat: malina, truskawka, płatki róży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close