Masi Agricola jest liderem w produkcji Amarone, a także chroni i kultywuje cenne wartości regionów Wenecji. Historia Masi Agricola zaczęła się pod koniec XVIII wieku, kiedy to rodzina Boscaini kupiła najlepsze winnice w małej dolinie Vaio dei Masi, w samym sercu regionu Valpolicella Classica. Obecny prezes Masi Agricola, Sandro Boscaini, który za sprawą swojej miłości do win Veneto, zyskał przydomek pan Amarone, należy do szóstego już pokolenia familii, która uczyniła Amarone jedną z najbardziej prestiżowych marek we Włoszech. Poznajcie MASI WINE EXPERIENCE!
AUTORKA: Monika Pawłowicz
Firma Masi Agricola zalicza się do najstarszych producentów Amarone, a w jej skład wchodzą winnice i suszarnie pochodzące z 1772 roku. Obecnie produkuje pięć odmian Amarone i oferuje najszerszy i najbardziej fachowy wybór tych win na świecie. Właściciele zapraszają do swojej siedziby, gdzie można się przekonać, jak produkcja wina wygląda „od kuchni”….
Masi Wine Experience to projekt kulturalny, który oznacza gościnność i możliwość poznania historycznych posiadłości i winnic, skosztowania win i zgłębiania techniki ich produkcji, a także możliwość skomponowania win z lokalnymi daniami w restauracjach na terenie posiadłości.
MASI WINE EXPERIENCE: CANTINE MASI, VALPOLICELLA
tours & tastings
Historyczna i zabytkowa siedziba Masi znajduje się w samym sercu regionu Valpolicella Classica i rozciąga się na wzgórzach między jeziorem Garda a Weroną.
Masi to uznany lider w produkcji Amarone. Co wyróżnia Amarone spośród innych win? Niewątpliwie użycie odmiany winogron typowych dla tego regionu, a także to, że są produkowane z rodzynek, z zastosowaniem techniki suszenia, zwanej appassimento, która polega na odpoczywaniu winogron na bambusowych stojakach całą zimę, aby skoncentrowały się winne aromaty i smaki.
Ten wyjątkowy proces odbywa się w fruttaio, czyli suszarni, która jest pierwszym etapem zwiedzania tego wspaniałego miejsca. Następnie goście schodzą do najstarszych piwnic Masi Agricola, gdzie dojrzewają wina, a później odwiedzają eksperymentalną winiarnię, w której Grupa Techniczna Masi wypróbowuje najbardziej innowacyjne technologie winifikacji i dojrzewania.
Na koniec wycieczki goście degustują pięć różnych odmian wspaniałych Amarone, wybranych z prestiżowych roczników.
MASI WINE EXPERIENCE: SEREGO ALIGHIERI, VALPOLICELLA
tours & tastings | wine shop | guest house cooking classes | events
Ta czarująca posiadłość kupiona w 1353 roku przez Pietra Alighieri, syna Dantego, od początku słynęła ze swoich winnic. Na początku był to raczej duży wiejski dom niż willa, ale od połowy XVI wieku stopniowo przekształcono go we wspaniałą rezydencję, którą podziwiamy dziś i w której mieszka dwudzieste pierwsze pokolenie rodziny słynnego poety.
Można tu poczuć ducha Valpolicelli i poznać jej historię. W
piwnicach znajdują się słynne beczki z drewna wiśniowego, nadal używane do
starzenia wina, zgodnie ze starożytną tradycją, obok zwykłych dębowych beczek,
do dziś cenione za wyśmienite aromaty, jakie nadają winu. Oprócz zwiedzania
winiarni i zabytkowych suszarni (fruttaio), goście mogą odkryć pełną gamę win
Serego Alighieri i Masi. Właśnie w
winebarze dowiedzą się, jak dobrać je do lokalnych potraw.
Jest tam również osiem apartamentów urządzonych w eleganckim rustykalnym stylu,
w których goście odpoczywają w otoczeniu winnic i weneckiej przyrody. Dodatkową
atrakcją jest spacer po historycznym parku, którego zacienione zakątki
zapewniają ochłodę w upalne dni. Można tu podziwiać majestatyczne wiekowe
drzewa i spacerować wijącymi się przez łąki i winnice urokliwymi ścieżkami. A
dla tych, którzy pragną spędzić czas bardziej aktywnie, świetnym wyborem będzie
z pewnością szkoła gotowania!
MASI TENUTA CANOVA, LAZISE DEL GARDA – MÓJ WYBÓR!!
wine bar «vino e cucina» | wine shop | tours & tastings events | wine discovery museum
Jak w domu poczują się miłośnicy wina i dobrego jedzenia w
Masi Tenuta Canova, położonym na obrzeżach miejscowości Lazise, nad jeziorem Garda. To miejsce zachwyca
przyjazną atmosferą
i dyskretną elegancją wnętrza oraz otoczenia. Zwiedzanie posiadłości zaczyna
się od belvedere, czyli punktu widokowego, skąd można podziwiać piękny
krajobraz winnic i wzgórz Valpolicella.
Fruttaio, gdzie winogrona schną przed wyciśnięciem, to kolejny przystanek, a następnym są piwnice, w których dojrzewa słynne wino Masi Campofiorin. W sercu tego miejsca znajduje się winiarnia – goście delektują się tu winami ze wszystkich winnic Masi w regionie. Natomiast w restauracji Vino e Cucina wina można komponować z potrawami inspirowanymi lokalną tradycją. Atrakcją Tenuta Canova jest możliwość zjedzenia posiłku na zewnątrz, w cieniu drzew oliwnych.
Główną atrakcję posiadłości stanowi jednak Wine Discovery
Museum, gdzie przybliża się zwiedzającym kulturę winorośli i win poprzez
historię rodziny Boscaini oraz współczesną działalność Masi Agricola. W centrum
muzeum znajduje się gigantyczna drewniana kadź o pojemności 50 tysięcy litrów i
długości 5 metrów, w której zwiedzający mają okazję przeżyć niezapomnianą podróż
sensoryczną – w ciągu trzech minut twórcy prezentują siedem dni fermentacji –
poprzez obrazy, aromaty i dźwięki.
Następnie goście udają się w świat Amarone, czyli na degustację…
MASI POZA GRANICAMI WŁOCH
Masi Wine Experience można znaleźć w Szwajcarii, w eleganckim Zurychu. W samym sercu, dwa kroki od Opery, znajduje się winiarnia i restauracja Masi, nowoczesne miejsce ze starą duszą, gdzie pośród dzieł sztuki i weneckich akcentów gości czeka wyjątkowe i ponadczasowe przeżycie.
Masi ma swoje winnice w Mendozie, w zachodniej Argentynie, gdzie ekologiczne Masi Tupungato oferuje wycieczki i degustacje, niezapomniane doznania kulinarne i winiarskie.
Warto też pamiętać, że wiosną 2020 roku w Niemczech otwarto najmłodsze dziecko Masi Agricola – Masi Wine Bar Munich przy luksusowej Maximilianstrasse w centrum Monachium.
Enjoy! Salute! Monika