Winnica Finca Bacara, to przede wszystkim historia pasji i ludzi, którzy ją tworzą. Pierwszy rozdział rozpoczął się w 2016 roku w hiszpańskiej Jumilli, gdzie po sześciu miesiącach poszukiwań założyciele winnic Santos Ortiz i Ioana Paunescu znaleźli idealne miejsce dla swojej winnicy.
WINO JEST PO TO, BY PRZEŻYWAĆ WSPANIAŁE HISTORIE
Obszar charakteryzuje się zarówno pięknym krajobrazem, jak też korzystnymi uwarunkowaniami terenu, sprzyjającymi uprawie winnej latorośli. Można powiedzieć, że właściciele zaczynali to przedsięwzięcie od zera, bez zaplecza wielopokoleniowej tradycji winiarstwa, lecz za to z pełną determinacją i oddaniem. W regionie, w którym funkcjonuje winnica Finca Bacara, mówi się „con palicos y canicas”, co idealnie opisuje jej początki, firmy wyrosłej na fundamentach talentu i przedsiębiorczości.
Od początku tym, co charakteryzuje Finca Bacara, jest czysta ekspresja Matki Natury oparta na kreatywnym promowaniu win wegańskich i bezglutenowych. Ma to przypominać o nieustannej koegzystencji człowieka z naturą oraz stanowić swoisty hołd dla środowiska. Autentyzm win potwierdzają certyfikaty – European Vegetarian Union oraz IFS Food (International Featured Standards). Przy tym ideą, towarzyszącą produkcji w tej winnicy, jest tworzenie win wysokiej jakości, dobrze zbalansowanych i takich, które – jak głosi hasło przewodnie winnicy – „wines to live stories” – będą świetnym towarzystwem podczas wielu okazji i spotkań.
CO MI SZTUKA NA ETYKIETĘ PRZYNIESIE
W koncepcji prowadzenia winnicy w sposób nowatorski z naciskiem na kreatywność, tym, co wyróżnia Finca Bacara, są niesamowite etykiety. Każda z nich jest efektem autorskiego projektu właścicieli, tworzonego z miłości do sztuki i do winiarstwa. Kryją one nie tylko tajemnicę smaku wina, ale również idei, z jaką to wino powstało. „Time waits for no one” skłania do refleksji nad niepowtarzalnością każdej chwili i zachęca do jej celebrowania oraz wykorzystywania szans i możliwości, jakie ze sobą niesie. „Taba” namawia do bycia sobą, do poznania siebie i własnych motywacji, kluczowych w podążaniu do celu i budowaniu przyszłości.
Z kolei „Yeya” to bogini oceanów, która łączy spokój i potęgę żywiołów – wino będące w tym przypadku metaforą scalenia dwóch różnych szczepów chardonnay i moscatel. Na tym jeszcze nie koniec, bo producent zaskakuje ciekawym ujęciem natury i szczepów na swoich etykietach, jak w przypadku win „Crazy Grapes” czy „3015”. Na szczególną uwagę zasługuje etykieta termochromowa w winie „Hi”, która dopiero po podgrzaniu odkryje przed nami swoją tajemnicę
DOP JUMILLA
Winnica Finca Bacara jest położona na południu Hiszpanii, w jednej z najstarszych apelacji tego kraju DOP Jumilla, znajdującej się w północnej części prowincji Murcia i południowej części prowincji Albacete. Jumilla charakteryzuje się wpływami klimatu kontynentalnego i śródziemnomorskiego oraz niewielką sumą rocznych opadów. Temperatura w tym regionie jest specyficzna, dominują tu chłodne zimy, ale Jumilla zdecydowanie bardziej kojarzy się z gorącym i suchym latem. Niekwestionowanym królem tego regionu jest szczep monastrell, który świetnie radzi sobie u wybrzeży Morza Śródziemnego. Stanowi ponad 85 proc. obsadzeń w winnicach Jumilla, co zapewnia mu trzecie miejsce pośród najczęściej uprawianych szczepów w Hiszpanii. Również w winnicy Finca Bacara zajmuje pierwsze miejsce w skali produkcji i jest podstawą zrównoważonej produkcji win jednoszczepowych tej winnicy. Wina, jakie powstają ze szczepu monastrell mają swój wyjątkowy charakter. Są intensywne w barwie i aromacie, w którym dominują porzeczki i jeżyny, wraz z wiekiem nabierające mocno konfiturowej i lekko słodkawej nuty. Ponadto są to wina o mocnej strukturze, wysokiej zawartości alkoholu i tanin, a przy tym charakteryzują się bardzo niską kwasowością.
Autor: Ewelina Balcerzak