Close
Prosecco Rosé

Prosecco Rosé

Delikatny róż, umiarkowanie intensywny, brylantowy odcień, trwała pianka, symbol włoskich bąbelków i stylu życia. Prawdziwym celem producentów prosecco rosé było znalezienie ideału w winach poprzez tworzenie produktów odzwierciedlających szlachetne wartości, takie jak elegancja, równowaga i wyrafinowanie…

AUTORKA: Monika Pawłowicz

Był 2007 rok, kiedy winiarze badali nowy typ prosecco o różowym odcieniu, które miało podbić świat. Pragnęli zachować świeżość i wszechstronność wersji bianco, ale z większą złożonością aromatyczną i jeszcze bardziej trwałymi bąbelkami. Sekretem było wprowadzenie piętnastu procent odmiany czerwonych winogron pinot noir, które idealnie łączą się z pozostałymi procentami szczepu glera. Tak narodziło się prosecco rosé, nowe wino o zaskakujących właściwościach organoleptycznych. Od razu było jasne, że ten produkt zyska uznanie na całym świecie, ale niestety ze względu na prawo apelacji, musiał kilka lat czekać na pozwolenie Consorzium.

W międzyczasie wielu producentów zainteresowało się formułą, przez co potrzeba formalizacji stała się silniejsza. Ta chwila wreszcie nadeszła i 15 października prosecco zadebiutowało we Włoszech, a ponad miesiąc później w sklepach winiarskich i na restauracyjnych stołach całego świata. Prosecco rosé spumante w końcu trafiło na rynek.

Ten długo wyczekiwany produkt uzupełnia ofertę prosecco – jednego z najpopularniejszych włoskich stylów winiarskich.

Producenci coraz częściej rozszerzają swój asortyment o styl różowy. Przewiduje się, że prosecco rosé spowoduje wzrost sprzedaży różowego wina na rosnących już w tym segmencie rynkach międzynarodowych.

BRILLA! Prosecco Rosé

To, co w nowym tysiącleciu łączy ludzi bez względu na wiek, to chęć zabawy, korzystania z życia, ucieczki od codzienności… A co może być lepszego niż błyszczący, lśniący przedmiot uosabiający świętowanie?

Marka BRILLA!  jest ikoną włoskiego dolce vita. Każdy łyk prosecco to wyjątkowy moment, który wzbogaca wasze życie. Za każdym razem, gdy otwieracie butelkę BRILLA! wyłania się magia Włoch. To, co w nowym tysiącleciu łączy ludzi bez względu na wiek, to chęć zabawy, korzystania z życia, ucieczki od codzienności… A co może być lepszego niż błyszczący, lśniący przedmiot uosabiający świętowanie?

PROSECCO ROSÉ

Połączenie świata prosecco z jednym z największych przejawów stylu i elegancji: klejnotami – Brillabottle to coś więcej niż zwykła butelka prosecco. Postawiono na eksperymenty, kreatywność i niekonwencjonalne formy. Faktura butelki przypomina diamenty ze szczególnym akcentem na diamenty w kształcie gruszki, czyli synonim czystości i wysokiej klasy biżuterii. Kiedyś zdobiły korony noszone przez szlachtę, dziś są wykute w butelce prosecco. BRILLA! – błyszcząca etykieta dopełnia efektu musowania.

Styl wina jest żywiołowy, świeży, zuchwały, przyjemny i odpowiedni dla każdego na każdą okazję!

Ciekawostki o prosecco rosé

Szczepy

glera (minimum 85 procent) oraz (pinot noir 10–15 procent)

Winnice i zbiory

Północno–wschodnia część Włoch to ojczyzna prosecco, z doskonałym terroir i mikroklimatem. Zbiory rozpoczynają się w połowie września, podczas których glera i pinot noir zbierane są ręcznie i umieszczane w małych pudełkach. Każdą odmianę winogron przetwarza się osobno.

Fermentacja

Po odszypułkowaniu winogrona są miękko gniecione i delikatnie sprasowane. Sok odpoczywa przez noc w celu naturalnej sedymentacji grubszych cząstek miazgi, po czym wino jest rozdrabniane w kadziach podczas fermentacji, która odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej i z użyciem wybranych drożdży w warunkach kontrolowanej temperatury. Po pierwszej fermentacji glera i pinot noir są mieszane ze sobą i tworzą wino spokojne o pięknym różowym odcieniu. Następnie prowadzona jest wtórna fermentacja przy użyciu wybranych drożdży pod ciśnieniem co jest typowe dla metody Charmata. Fermentacja trwa około 60 dni, a mieszanie z różnymi rocznikami jest dozwolone – maksymalnie do 15 proc.

Prosecco rosé jest wyłącznie musujące – wersja frizzante jest niedozwolona. Musi być rocznikowe i można je sprzedawać dopiero po 1 stycznia następnego roku produkcji.

Brilla! PROSECCO ROSÉ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close