Close
Wina na Wielkanoc

Wina na Wielkanoc

Wielkanoc to wiosna, a to oznacza dużo świeżości w kuchni i w kieliszku. Zobaczcie, po jakie wina na Wielkanoc sięgamy planując świąteczne menu.

Wielkanocne śniadanie

Wina na Wielkanoc

Do faszerowanych jajek na śniadanie polecamy wina musujące. Bo jeśli nie w Święta, to kiedy? Zamień filiżankę na kieliszek z bąbelkami, na przykład na wino Prosecco Scudo Oro Brut. Zdecydowanie lepiej pasuje do tradycyjnego wielkanocnego śniadania niż czarna kawa. Tym bardziej, jeśli na stole pojawią się: jajka, świeże sałaty, rzodkiewki, ogórki. Do tego lekkie wino o smaku cytrusów i mamy gotowy przepis na udany początek wyśmienitego dnia.

Wina na Wielkanoc – przekąski

Wina na Wielkanoc

Do przekąsek zachęcamy spróbować pinot grigio czy primitivo – doskonałe wina na Wielkanoc. Kaltern Pinot Grigio to wino o owocowych i kwiatowych aromatach z wyczuwalną nutą białego pieprzu na finiszu. Idealnie się sprawdzi z sałatką jarzynową. Półwytrawne primitivo Varvaglione Linea Oro prezentuje głęboko rubinową barwę z aromatami dojrzałych ciemnych owoców. W smaku dominują śliwki, porzeczki, wanilia i lukrecja. Będzie doskonałym uzupełnieniem sałatki ziemniaczanej.

Do pasztetu z królika polecamy dwa wina na Wielkanoc. Varvaglione Malvasia to delikatne, harmonijne i owocowe wino, pełne aromatów kwiatów pomarańczy, wanilii i tropikalnych owoców. Warto także spróbować wino z czerwonej porzeczki z Winiarni Zamojskiej. Powstało ono z czterech odmian tego owocu. Jest lekkie, aromatyczne, z dobrze zrównoważoną kwasowością.

Wina na Wielkanoc – obiad

Wina do drobiu

Pieczony drób aż się prosi o towarzystwo doskonałego, jakościowego Chablis, czy też nowoświatowego chardonnay. Domaine Fevre Petit Chablis to mocno wytrawne wino, z wyraźnie zaznaczoną kwasowością. Cechuje się aromatem cytrusów, zielonego jabłka i nutami mineralnymi. Napa Cellars Chardonnay to wyważone wino o aromatach: melona, gruszek, pieczonych jabłek, masła, karmelu i wanilii. Pełne i dobrze skoncentrowane, o kremowej fakturze.

Wina do pieczeni

Pieczone mięsa na wielkanocnym stole wymagają doskonałej oprawy. Polecamy tutaj wino o rubinowym kolorze i bukiecie owocowych aromatów z delikatnymi taninami i owocowym zakończeniem, jakim jest Baron de Ley Club Privado. Można także spróbować gruzińskiego półsłodkieg wina! Pirosmani Kakheti to aksamitne wino o intensywnym rubinowym kolorze i bukiecie aromatów czerwonych owoców, śliwek i jagód.  

Wina na Wielkanoc

Masi Grandarella to niezwykłe i niepowtarzalne połączenie aromatów konfitury z wiśni, nalewki, czekolady, korzennych przypraw, ziół i tytoniu. Gęste, pełne i niesamowicie trwałe, idealnie uzupełni delektowanie się pieczonym mięsem. Do pieczeni nie może też zabraknąć primitivo. Conte Di Campiano Primitivo di Manduria Riserva to wino o intensywnym i złożonym bukiecie, pełne aromatów dojrzałych owoców wiśni i śliwek z nutami przypraw i niską kwasowością.

Wina na Wielkanoc – deser

Wina do deseru

Po daniach głównych przyszedł czas na deser, a tutaj wybór nie będzie łatwy. Kendermanns Riesling Spatlese doskonale sprawdzi się wraz z babą wielkanocną. Opóźniony zbiór winogron nadał winu słodkiego charakteru oraz owocowej wyrazistości zdominowanej przez morele, cytrusy i gruszki. Nie może zabraknąć także porto od Graham’s, oczywiście w towarzystwie wielkanocnych mazurków.

Do baby drożdżowej niezawodnym wyborem będzie szampan Lallier Extra Dosage. Wyjątkowy, delikatny i jedwabisty szampan, pełen aromatów słodkich moreli z maślanym niuansem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close