Close
FOODPAIRING – SŁODKOŚCI NA TŁUSTY CZWARTEK

FOODPAIRING – SŁODKOŚCI NA TŁUSTY CZWARTEK

Tłusty Czwartek – najbardziej wyczekiwane święto przez wszystkie łasuchy 🙂 Pączki, faworki, róże karnawałowe, donuty… ociekające lukrem, obsypujące się cukrem pudrem, cieszą oko i kuszą …

Ale co o nich wiemy ? I ważniejsze – czy da się tę słodycz połączyć z winem??

Pączki znane są już od czasów starożytnego Rzymu. Początkowo były to wyłącznie pączki wytrawne. Dopiero w późniejszym czasie pomysł na pączki na słodko został zapożyczony z kuchni krajów arabskich. W tradycji naszego kraju początkowo pączki były nadziewane słoniną. Słodkie pączki w Polsce pojawiły się dopiero w XVI wieku.

Od wieków uważano, że osoba, która nie skonsumuje chociaż jednego pączka w Tłusty Czwartek, nie doświadczy szczęścia przez cały rok. Wiele osób do tej pory tłumaczy swoje czwartkowe obżarstwo tym starym przesądem 🙂

W Tłusty Czwartek jemy pączki, faworki i donuty, a czarną kawę zamieniamy na tę z bąbelkami. Bo kiedy, jeśli nie w ostatnie dni karnawału!? Tym bardziej, że to bardzo udane połączenie. Zachęcamy do wypróbowania naszych rekomendacji.

Tradycyjne pączki z nadzieniem różanym
To najbardziej klasyczne pączki, po które zawsze w Tłusty Czwartek ustawiają się najdłuższe kolejki. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto i mnóstwo pysznego nadzienia o zapachu róż – warto czekać na ten wyjątkowy smak i celebrować chwilę. Warto by też poszukać różu/róży w winie 🙂 tylko czy kolor wystarczy? A jakby poczuć róże też w kieliszku? Gewürztraminer w alzackiej odsłonie to podstawa dla każdego miłośnika wina i specjalność regionu. W nosie intensywny owoc liczi i płatki róży plus późne zbiory – dałyby idealne połączenie z pączkiem z nadzieniem różanym. Natomiast róż w kieliszku znajdziemy tuż za miedzą 🙂

Faworki lub inaczej chruściki
Są lekkie, kruche i można je podjadać między pączkami – dlatego są tak rozchwytywane. Chwyć i Ty za faworki i kieliszek prosecco, a przekonasz się, co znaczy lekkość ubrana w owoce, ożywcze bąbelki i słodki, fantastycznie chrupiący smak.

W Ameryce donut, w Polsce oponka
A to po prostu pączek z dziurką! U nas najczęściej robiony z twarogiem i posypywany cukrem pudrem, choć wariantów jest tyle, że trudno zliczyć. Donuty o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie w Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Zamiast małej czarnej, wybierz butelkę moscato – wino będzie świetnym towarzyszem polskich oponek z dodatkiem białego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close