Close
Wina o wielu twarzach

Wina o wielu twarzach

Zastanawiając się nad tym, kto ma największy wpływ na smak i styl wina, najbardziej oczywistą odpowiedzią wydaje się: WINEMAKER, ale czy rzeczywiście tak jest? Centrum Wina przedstawia – wina o wielu twarzach.

AUTORKA: Agnieszka Wyszomirska

Historia każdego wina zaczyna się przecież nie w winiarni, a w winnicy. Wiele zależy od wyboru regionu, miejsca, odmiany, sadzonek, nawozów, sposobu zarządzania uprawą winorośli…. Każda z tych decyzji może mieć niebagatelne znaczenie. Co, jeśli to winoogrodnik jest otwarty na eksperymenty, a winemaker wydaje się być wyznawcą stylu minimalnej interwencji? Do historii przeszło powiedzenie jednego z wybitnych australijskich winiarzy, który z rozbrajającą szczerością oświadczył:

najważniejsze, by nie upuścić owoców.

Ręczny zbiór winogron i selekcja zdrowych, dojrzałych owoców jest nie tylko wyborem podyktowanym kalkulacją biznesową. To bardziej filozofia danej winnicy i łatwo też sobie wyobrazić inny scenariusz, w którym pomysł na wino narodził się w głowie właściciela winnicy wiele lat temu i jego idea wciąż przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Przywiązanie do tradycji, poszanowanie terroir, czyli miejsca pochodzenia, to w świecie wina niepodważalne wartości, znacznie silniej zakorzenione od trendów czy mody. Może właśnie dlatego tak często na etykietach win spotykamy imiona założycieli marek, ich partnerów, dzieci albo po prostu symbole rodzinnych historii. Wybitne roczniki wypuszcza się przecież na cześć wyjątkowych wydarzeń i wyjątkowych osobowości. Poniżej przedstawiamy wina o wielu twarzach – doskonałe, o unikalnym stylu.

Na straży rodzinnej harmonii

Kto więc ma największy wpływ na smak i styl wina? Odpowiedź jest oczywista – ludzie niebanalni i charyzmatyczni. Wizjonerzy. Tacy jak Joseph Drouhin, który w 1880 roku, w wieku 22 lat założył winnicę we francuskim Beaune. Jego pasja, dążenie do doskonałości oraz poszanowanie natury stało się rodzinnym dziedzictwem. Z każdym pokoleniem posiadłość rozrastała się i nabierała coraz większego znaczenia w winiarskim świecie. Syn Josepha – Maurice – przyłączył do rodzinnego majątku siedliska w tak znakomitych apelacjach jak Clos de Mouches i Clos de Vougeot. Robert Drouhin odkrył potencjał chablis.

Dziś do rodziny należy 38 hektarów w tym regionie, w większości są to siedliska o statusie premier cru oraz grand cru, czyli możliwie najwyższym w klasyfikacji win burgundzkich. Styl win nie zmienił się od samego początku. Są eleganckie, zbalansowane, pełne harmonii i charakteru. Tworzone w zgodzie ze środowiskiem naturalnym oraz bez użycia pestycydów czy innych środków chemicznych. Joseph Drouhin rozsławił Burgundię na wszystkich kontynentach. Dziś na straży filozofii rodzinnej winnicy stoi przedstawicielka piątego pokolenia, główna winemakerka Véronique Drouhin. W 2020 roku razem z nią świętowaliśmy 140.  rocznicę powstania marki Drouhin.

Odwaga ze szczyptą awangardy – wina o wielu twarzach

Zupełnie inaczej rozpoczyna się historia chilijskich win Ventisquero. W 1998 roku chilijski biznesmen Gonzalo Vial postanowił uprawiać winogrona w dolinie Maipo. Zafascynowany potęgą lodowców w Patagonii wybrał dla swojej marki taką samą nazwę. Dziś ma winnice w najważniejszych regionach winiarskich Chile: Maipo Costa, Casablanca, Colchagua, Leyda. Zasłynął z kreatywności i awangardowego podejścia do tworzenia win, a winogrona uprawia nawet w ekstremalnych zakątkach. W 2008 roku zasadził je np. na środku najbardziej suchej pustyni na ziemi – Atakama. W niektórych jej częściach nigdy nie zanotowano deszczu, a w innych roczne średnie opady wynoszą zaledwie 45 milimetrów. Magazyn „Decanter” ocenił to przedsięwzięcie jako odważny krok i dowód na to, że wina z nietypowych, nieodstępnych miejsc potrafią być ekscytujące.

Wina o wielu twarzach

Gonzalo Vial zaprosił do współpracy winemakerów, którzy nie boją się wyzwań i ryzyka. Felipe Tosso, Alejandro Galaz, Angel Marchant i współtwórca sukcesu Penfolds – John Duval, stworzyli wina, które nie tylko oddają różnorodność regionów, z których pochodzą. Są zbalansowane, aromatyczne, złożone i eleganckie oraz oferują znacznie więcej niż najwyższą jakość. Są zagadkowe, intrygujące i inspirujące, podobnie jak ludzie, którzy je tworzą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close