Close
Szparagi i wino. Tylko jakie?

Szparagi i wino. Tylko jakie?

Lubicie szparagi? Ja uwielbiam. Moje ulubione to te z grilla lub gotowane na parze z masłem i solą. Te wspaniałe warzywa są dla mnie zwiastunem gastronomicznej wiosny – pojawiają się na moim talerzu pod koniec kwietnia, a sezon na nie trwa mniej więcej do lipca. Mamy więc już niewiele czasu, by się nimi nacieszyć. Szparagi to również świetny produkt, który dobrze łączy się z winem. A jakie wino do szparagów wybrać? Zapraszam do lektury.

Autor: Tomasz Potrzebowski

Parując wino z tymi warzywami, nie bójmy się eksperymentować! Kilka obiadów i bez problemu znajdziemy ulubione połączenie. W wielkim skrócie i przy dużym uogólnieniu – do szparagów najlepsze jest Sauvignon Blanc. Właśnie ten szczep najlepiej podkreśla smak warzywa, jednak szparagi można przygotować na wiele różnych sposobów, dlatego też istnieje szeroka gama win do nich pasujących.

jakie wino do szparagów

Moje ulubione zielone szparagi na parze z roztopionym masłem idealnie zgrają się z lekkim, pozbawionym aromatów beczkowych Chardonnay – najlepszym rozwiązaniem będzie Chablis. Ciekawą propozycją będzie również Chardonnay z Austrii lub świeże Chenin Blanc z RPA.

Przejdźmy teraz do nieco bardziej wykwintnej odsłony tych warzyw – szparagi z sosem holenderskim lub z jajkiem w koszulce. Moje pierwsze skojarzenie biegnie w kierunku szampana!

Oczywiście dobra Cava lub Franciacorta również idealnie skomponują się z tym daniem. Jeśli jednak nie macie ochoty na bąbelki, to białe wino z hiszpańskiego regionu Rioja również będzie dobrym pomysłem.

Szparagi równie często jak na ciepło występują na zimno w sałatkach. Pojawiają się w towarzystwie koziego sera, krewetek, czy po prostu skropione winegretem. Takie towarzystwo wymagało będzie butelki dobrego Sauvignon Blanc z Doliny Loary – polecam Sancerre. Warto też zaserwować białe wina z Włoch – Orvieto lub Verdicchio.

Jeśli jesteśmy już przy winach z Włoch, to z całą pewnością, parą idealną jest Pinot Grigio z Górnej Adygi i delikatne risotto ze szparagami. A jakie wino do szparagów wybierzemy, gdy te są dodatkiem do mięsa lub ryby? Kiedy na talerzu obok naszych ulubionych warzyw pojawia się kurczak – obok nich powinna stanąć butelka białego burgunda. Do grillowanego lub pieczonego łososia i szparagów, świetnie będzie pasowała biała bordoska mieszanka Semillon i Sauvignon Blanc.

różne rodzaje szparagów

Przed nami mnóstwo zabawy i próbowania, a zostały jeszcze białe szparagi. Tutaj sprawa jest w zasadzie prosta. Idealnym i zarazem moim ulubionym winem do nich jest polskie, wytrawne i przyjemnie mineralne wino ze szczepu Johaniter, pochodzące z winnicy Dwór Sanna.

Jeśli jednak chcecie trochę poeksperymentować, polecam mocno wytrawne, białe wino wzmacniane z Hiszpanii- Sherry Fino – będzie świetnie komponować się zarówno z białymi szparagami, jak i tymi zielonymi, przygotowanymi na grillu!

Na koniec mała przestroga, czyli jakich win nie podawać do szparagów. Odradzałbym ciężkie, mocno taniczne wina czerwone oraz wina białe, które długo dojrzewały w dębowych beczkach (chyba, że szparagi serwujecie z bogatym, maślanym sosem).

A co z oferty Centrum Wina warto spróbować do szparagów? Zobaczcie nasze propozycje:

Prosecco Scudo Oro Brut
Cava Stars Brut
Cava Stars Touch of Rose Vintage Brut
Baluarte Muscat Dry
Puklavec Seven Numbers Pinot Grigio
Vina Bujanda Rose
Baron De Ley Lagrima Rosado
Gnarly Head Pinot Noir
data obowiązywania oferty specjalnej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close