Close
Wina ekologiczne – nowy trend czy „nabijanie w butelkę”?

Wina ekologiczne – nowy trend czy „nabijanie w butelkę”?

O ekologicznych produktach mówi się od wielu lat, a ich popularność wciąż rośnie. My także ulegliśmy tym trendom. Naturalnie chodzi o wina ekologiczne.

Eko czy może „nabijanie w butelkę”?

Wino to przecież produkt naturalny sam w sobie. Jednak chcąc posługiwać się terminem wina ekologiczne na butelce, winiarz musi spełnić określone warunki produkcji. To między innymi zakaz stosowania sztucznych środków takich jak pestycydy czy herbicydy, a także dopuszczalna mniejsza ilość siarczynów w winie. Od 2012 roku zostało to uregulowane prawnie przez Unię Europejską. Dzięki temu nie jest to tylko chwyt marketingowy. Wiele winnic decyduje się na własne, bardziej restrykcyjne ekologiczne metody.

Eko, organic a może bio?

Pojęcia te są dość umowne i zamiast „wina ekologiczne” zamiennie stosuje się też określenia: organiczne (organic wine, organic farming), naturalne (natural wine), biologiczne (agriculture biologique – w skrócie AB, vini biologici) o zrównoważonej produkcji (sustainable agriculture) albo biodynamiczne. Choć ostatni termin jest czymś więcej. To szersza filozofia traktująca wino i winnicę jako część natury. Ci producenci dostosowują prace w winnicy nawet do faz księżyca.

wina ekologiczne z francuskiej winnicy Pascal Jolivet

Eko wino w eko butelce

Wino jest nawet zapakowane w sposób przyjazny środowisku. Szklane butelki, w których zazwyczaj jest sprzedawane, są w 100% ekologiczne. Można je poddawać recyklingowi dowolną ilość razy i nie ulegną pogorszeniu.

Winnice eko to nie tylko brak sztucznych dodatków

W takich miejscach natura rządzi na każdym etapie powstawania wina. Na przykład w hiszpańskiej winnicy Pares Balta pomagają… dzikie świnie! Można je spotkać pomiędzy krzewami winorośli. Kiedy zaczynają skubać owoce z krzewów, to znak, że winogrona są już słodkie i dojrzałe. Dopiero wtedy rozpoczyna się winobranie. Ta prosta metoda na wina ekologiczne doskonale się sprawdza i jest naturalna.

EKO – naturalnie w Centrum Wina

W ofercie Centrum Wina jest wiele win powstających w naturalny sposób. Często są to całe winnice. Posiadają certyfikaty potwierdzające naturalne metody produkcji. To między innymi wina od producentów: Baron de Ley, Kendermanns, Pascal Jolivet, Masi, Pares Balta, Hugel&Fils, Chateau Ste. Michelle, Esterhazy, Lallier, Graham’s, Antinori, Kim Crawford, Sella&Mosca, Clarendelle, Joseph Drouhin, Santa Carolina, Fiuza, Ventisquero, Tbilvino

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close