Szukasz inspiracji na kolację? Podsuwamy pomysł: burgery i wino! Zrób własny sos BBQ i klasyczne burgery wołowe według przepisu Łukasza Paluchowskiego – szefa kuchni warszawskiego winebaru La Madeleine. Do tego kalifornijskie wino Gnarly Head Double Black Red Blend i wyśmienita kolacja gotowa!
SKŁADNIKI:
- bułki do hamburgerów
- 1 kg mięsa wołowego dobrej jakości
- świeże warzywa: pomidor, zielony ogórek, sałata, czerwona cebula, korniszony, cheddar
- 1 kalifornijskie wino Gnarly Head Double Black Red Blend
SOS BBQ SKŁADNIKI:
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml syropu z agawy
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki cukru dark muscavado
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej
- 3 łyżki sosu worcestershire
- pieprz grubo mielony
- suszona papryka chilli
- 100 ml passaty pomidorowej
- 100 ml ketchupu
PRZYGOTOWANIE:
Do burgerów najlepszy będzie antrykot dobrze poprzerastany tłuszczem lub mostek. Najważniejsze, aby mięso zawierało około 30 proc. tłuszczu, dzięki temu nasze burgery będą soczyste i aromatyczne. Wszystko mielimy dwa razy maszynką do mielenia na grubym oczku (ok 5mm). Dzielimy na porcje po ok. 160-180 gramów, formujemy i przed samym smażeniem czy też grillowaniem doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem. Najważniejsze, aby pierwszy etap smażenia przeprowadzić na dobrze rozgrzanym ruszcie/patelni. Serwujemy zawsze różowe w środku, z plasterkiem sera cheddar.
PRZYGOTOWANIE SOSU BBQ:
Sos BBQ zaczynamy od delikatnego zeszklenia na oleju szalotki i czosnku, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut, pozwalając, aby sos uzyskał odpowiednią konsystencję.
Mając gotowy sos i burgery, możemy wypełnić bułki poszczególnymi składnikami w ilościach zależnych od indywidualnych upodobań.
Gotowe! Teraz można otworzyć kalifornijskie wino Gnarly Head Double Black Red Blend i rozkoszować się smakowitą kolacją.
SMACZNEGO!