Sobota, trawnik już skoszony, słońce powoli chyli się ku zachodowi,
z grilla nieopodal do nosów dociera aromat pieczonego mięsa oraz warzyw, uszy cieszy dźwięk skwierczącego tłuszczu. Nadciągają goście niosąc sałatki, wino lub inne alkohole. Tak, to wiosna, a wraz z nią przychodzi sezon na grillowanie. Jak co roku prześcigamy się w wymyślaniu coraz ciekawszych marynat oraz potraw. A jak jedzenie, to i napoje. Tym razem serwujemy koktajle na grilla.
Zaskoczcie gości czymś innym niż do tej pory. Koktajle na grilla z łatwością wykonacie w ogrodzie,
a ich smak zabierze was oraz waszych gości w podróż na tropikalną wyspę.
Polecane koktajle na grilla
Whisky mojito
- 50 ml torfowej whisky np. Firean Whisky
- 5 ml soku z limonki
- łyżeczka cukru
- 60 ml wody gazowanej
- liście mięty
Liście mięty, cukier oraz sok z limonki wymieszaj w wysokiej szklance. Dodaj lód oraz whisky, a następnie uzupełnij wodą gazowaną.
Afrykańska herbata
- Afrykańska herbata
- 45 ml Bain’s Single Grain Whisky
- 15 ml Pellegrino Limoncello
- 180 ml mrożonej herbaty
- lód
- skórka limonki, mięta
Do szklanego kufla wlej whisky oraz limoncello. Dodaj lód oraz uzupełnij herbatą, na koniec udekoruj skórką z limonki i miętą.
Szkocka nalewka
- 25 ml nalewki wiśniowej
- 50 ml Tomatin Legacy
- pomarańcza, lód, mięta
Do wysokiej szklanki wlej whisky, nalewkę
i dodaj plasterki pomarańczy. Całość wypełnij lodem i wymieszaj łyżką.
Jak myślisz, koktajle na grilla zdadzą egzamin wśród Twoich gości? Który zaserwujesz jako pierwszy?
Autor: Szymon Urban