Jak co roku, w trzeci czwartek listopada zdanie „Beaujolais Nouveau est arrivé” staje się najpopularniejszym zwrotem we Francji, a może i na całym świecie. Dzisiaj świętujemy premierę młodego wina z Burgundii!
Wina Beaujolais wytwarzane są z winogron szczepu Gamay, a cały ich sekret kryje się w procesie zwanym maceracją węglową. Warunkiem koniecznym dla poprawnego przeprowadzenia tego procesu jest użycie nieuszkodzonych winogron, które trafiają do szczelnie zamykanego zbiornika, wypełnianego później dwutlenkiem węgla. Następnie zaczyna się proces fermentacji wewnątrz owoców. Maceracja węglowa podkreśla zapach i smak owoców, przy jednoczesnym ograniczeniu zawartości tanin.
Już pierwszy kontakt z tegorocznym Beaujolais Nouveau dowodzi jego wyjątkowości, a to za sprawą intensywnego koloru z granatowym refleksami.
Aromat wina jest dość silny, dominują w nim nuty ciemnych owoców- jagód i jeżyn. W ustach już na samym początku wyczujemy olbrzymią dawkę świeżego owocu, który po chwili zrównoważony zostaje wysoką kwasowością, która po pierwsze, w żadnej mierze nie przeszkadza, a po drugie dodaje lekkości i ożywia wino. Na koniec wyczuwalne są bardzo delikatne taniny, które dodają Beaujolais nieco więcej charakteru.
Beaujolais to lekkie, pełne owocu wino, przy którym ludzie chcą się bawić, rozmawiać – po prostu miło spędzać czas. To doskonały towarzysz biesiad w gronie znajomych, idealny kompan dla wędlin, serów, pasztetów czy sałatek. Obce są mu wytworne przyjęcia, a najlepiej czuje się wśród gwaru i zabawy. Tak właśnie powinniśmy postrzegać to wino.