Close
Zapiekane sodziaki i wino gruszkowe na lato PRZEPIS

Zapiekane sodziaki i wino gruszkowe na lato PRZEPIS

Sodziaki to prosta przekąska, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. U nas znajdziecie przepis Łukasz Paluchowskiego z warszawskiego winebaru La Madeleine na zapiekane sodziaki z konfiturą z żurawiny, prażoną cebulą z miodem gryczanym i kozim serem. Do nich wybraliśmy letni akcent, jak na wakacyjną aurę przystało – wino gruszkowe od Winiarni Zamojskiej. Wypróbujecie?

zapiekane sodziaki

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 250 ml kefiru
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy lub masło klarowane

Prażona cebula:

  • około 0,30 kg cebuli pokrojonej w piórka
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Dodatkowe składniki dania:

  • konfitura z żurawiny
  • 200 g koziego sera
  • Wino Gruszkowe Winiarnia Zamojska

PRZYGOTOWANIE

Sodziaki
Mąkę przesiać przez sito. Dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną jak na racuchy. Z gotowego ciasta smażyć placki i odsączać gotowe na ręczniku papierowym.

Prażona cebula
Na patelni rozgrzać miód, wrzucić cebulę, dodać ocet jabłkowy i odrobinę wody. Cebula powinna być na wpół miękka.

Zapiekanie sodziaków
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Na każdy wcześniej usmażony placuszek położyć odrobinę cebuli oraz plaster koziego sera. Tak przygotowane sodziaki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać do momentu, aż ser się rozpuści i delikatnie zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika na ser położyć po łyżeczce konfitury z żurawiny.

Na koniec, lekko schłodzone wino gruszkowe nalać do kieliszka i można się częstować.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close