Close
Czas na deser: korzenny, czekoladowy suflet – PRZEPIS

Czas na deser: korzenny, czekoladowy suflet – PRZEPIS

Suflet to lekkie ciasto, podawane na ciepło i puszyste w środku. Wielu osobom kojarzy się z wykwintnością i właściwie zawsze…. z wizytą w restauracji. Samodzielne zrobienie sufletu w domu wcale nie jest takie trudne, jak to się może wydawać. Wystarczy sprawdzony przepis. Łukasz Paluchowski z warszawskiego Winebaru La Madeleine dzieli się swoim sposobem na idealny korzenny, czekoladowy suflet z solonymi orzeszkami.

Suflet i wino wiśniowe Winiarnia Zamojska

SKŁADNIKI

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 230 g masła
  • plus odrobina do posmarowania foremek
  • 140 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 100 g orzeszków solonych
  • 2 szczypty mielonego kardamonu
  • 2 szczypty anyżu mielonego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 100 g cukru kryształowego

PRZYGOTOWANIE

Do miski dodać jajka i cukier puder. Ubić bardzo dokładnie na puszystą masę. W rondelku na małym ogniu rozpuścić 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą.

Mąkę połączyć z przyprawami korzennymi i powoli dodawać do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko delikatnie wymieszać, po czym dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie ostrożnie wymieszać.

Połowę orzeszków posiekać i dodać do gotowej masy. Foremki na suflety wysmarować masłem i wypełnić gotową masą do 3/4 wysokości.

Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku z termoobiegiem przez około 8 minut.

100 g cukru wsypać na patelnię, dodać pozostałe orzeszki solone i poczekać, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć. Następnie dodać 50 g masła i wszystko wymieszać. Tak przygotowane orzeszki wysypać na talerz i poczekać aż ostygną.

Upieczone suflety podawać z karmelizowanymi solonymi orzeszkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close