Dziesięciolecia przed tym, zanim temat ekologii uznano za priorytet, Gaspare Indelicato i jego synowie każdego dnia żyli w sposób zrównoważony.
W 1924 roku otwarto pierwszą winnicę pod szyldem Delicato Family Wines. Manteca w Kalifornii okazała się idealnym miejscem na pierwsze uprawy. Założycielem firmy był pochodzący z Włoch Gaspare Indelicato, który wraz z trzema synami postanowił kontynuować winiarskie tradycje w Ameryce. Gaspare wpoił potomkom zamiłowanie do ciężkiej pracy i dążenie do doskonałości. Tę tradycję kultywowały kolejne pokolenia, które sukcesywnie wykupywały winnice słynące z doskonałych win jakościowych, umacniając i stabilizując swoją pozycję w branży. Do dziś firma znajduje się w rękach rodziny Indelicato, a prowadzi ją czwarte pokolenie wyznające te same wartości i kontynuujące ideę rodzinnego przedsiębiorstwa.
Jakość wina zaczyna się w winnicy, a winnica to przede wszystkim żywa istota. Delicato Family zawsze będzie dążyć do prowadzenia upraw z myślą o zdrowiu środowiska, jednocześnie dostarczając konsumentom win wysokiej jakości, starannie uprawianych i winifikowanych.
Zrównoważona uprawa
Wszystkie winnice należące do Delicato Family Wines posiadają certyfikat California Sustainable Winegrowing Alliance, kompleksowego programu California Wine Institute. Certyfikat gwarantuje rygorystyczny światowy standard zrównoważonego rozwoju winnicy z dbałością o środowisko naturalne.
Bioróżnorodność
Stworzenie zróżnicowanego środowiska przyrodniczego pozwala zachować stabilniejszy ekosystem, który lepiej funkcjonuje i jest w następstwie odporniejszy na zmiany. W winnicy San Bernabe w Monterey stworzono niezwykłe siedlisko pełne życia, którego mieszkańcami są między innymi dziki, kojoty, króliki, susły, borsuki, jelenie, orły, jastrzębie, sokoły, kaczki i czaple. Każdy gatunek ma swoje miejsce i pełni określoną funkcję w ekosystemie.
Panele słoneczne
Instalacja tysiąca paneli słonecznych, zaowocowała redukcją emisji dwutlenku węgla, równą usunięciu z dróg 77 pojazdów rocznie lub posadzeniu 357 akrów lasu. Uzyskano kompensację kosztów zużycia energii na poziomie 98 procent oraz kompensację zużycia energii na poziomie 85 procent.
1924 SCOTCH BARREL AGED CHARDONNAY CALIFORNIA, USA
Bogate nuty toffi, szarlotki, wanilii i słodkiego tytoniu dopełniają akcenty owoców tropikalnych, kandyzowanych moreli i rodzynek. W smaku intensywne i treściwe o kremowej fakturze z pikantnym posmakiem.
3 FINGER JACK OLD VINE ZINFANDEL CALIFORNIA LODI, USA
Three Finger Jack był legendarnym bandytą i rewolwerowcem, który przemierzał środkową Kalifornię w pierwszych dniach gorączki złota, a w tym samym czasie sadzono pierwsze krzewy. Te stare winorośle przetrwały próbę czasu i dziś tworzą jedne z najbogatszych i najbardziej złożonych zinfandelów na świecie. Zinfandel – podobnie jak Jack – to śmiałe i zuchwałe wino, które prezentuje cudownie słodkawe nuty dżemu jagodowego, akcenty ciemnych i suszonych śliwek, jeżyn oraz odrobinę przypraw i wanilii. Na podniebieniu gęste, skoncentrowane i ekstraktywne. Kawał wspaniałego wina!
GNARLY HEAD PINOT NOIR CALIFORNIA USA
Soczysty kolor rubinu, konfitury z wiśni i malin, wanilia, biały pieprz i cynamon.