Mówią: co kraj to obyczaj. Czy jednak na pewno?
Zabieramy Was w podróż prawie dookoła świata po wielkanocnych tradycjach.
Jak obchodzą święto Wielkiej Nocy Włosi? Co jada się w Gruzji? Dlaczego Australijczycy mają „kosę” z zającami??
Kieliszki w dłoń! Proszę zapiąć pasy, ustawić fotele w pozycji pionowej i startujemy!
WŁOCHY:
Włosi mawiają: Natale coi tuoi, Pasqua con chi vuoi czyli „Boże Narodzenie spędzaj z rodziną, a Wielkanoc z kim chcesz”
Włoska Wielkanoc jest więc znacznie bardziej rozrywkowa niż polska.
W niektórych miejscowościach odbywają się zawody righea, czyli wyścigi jajek. Polega to na tym, że wygrywa ten, kto szybciej doturla kolorowe jajko do mety przy użyciu różnych narzędzi – miotły, wędki, specjalnego uchwytu.
A co na stole? W Wenecji Euganejskiej menu jest różnorodne: risotto ze szparagami, mięso kozie z karczochami i ziemniakami, a także insalata pasqualina, wielkanocną sałatkę z bukietów sałat i jajek na twardo z dodatkiem innych warzyw i składników – wedle fantazji (np. rzodkiewki, szczypiorku), obowiązkowo z dodatkiem oliwy z oliwek.
Idealnym dopełnieniem zarówno dań, jak i wielkanocnych roz(g)rywek, będzie dobrze schłodzone prosecco.
W zależności od regionu wielkanocne stoły będą się od siebie różniły (podobnie jak w Polsce). Wspólnym mianownikiem we Włoszech będą dania z jagnięciny i baraniny oraz jajka gotowane na twardo. Przygotowuje się również ciasta w kształcie tortu: słone – na bazie sera, kaparów i szparagów; i słodkie – wśród których prym wiedzie colomba.
Colomba pasquale, czyli gołębica wielkanocna to włoski symbol wielkanocny. Każdy świąteczny stół jest ukoronowany taką ogromną drożdżową babą. Maślaną, pulchną i puszystą, pachnącą wanilią, skórką pomarańczową i czekoladą.
Colomba di Pasqua – idealnie będzie współgrać ze słodkim, perlistym Birlla! Moscato.
Włosi nie obchodzą Lanego Poniedziałku. Drugi dzień świat to Lunedì di Pasqua (albo Lunedì dell’Angelo czy Pasquetta).
Włosi zwykle urządzają wówczas wycieczki za miasto, grille i pikniki, a jeśli nie mają takiej możliwości, możecie być pewni, że podczas poniedziałkowego świątecznego obiadu obowiązkowo pojawią się grillowane dania. Skąd taki zwyczaj? Tego dnia wspominają objawienie się zmartwychwstałego Jezusa dwóm apostołom na drodze do Emaus. Na pamiątkę tego wydarzenia dawno temu chrześcijanie spędzali dzień po Wielkiej Nocy poza murami miasta, urządzając sobie krótkie pikniki.
Nic tak wspaniale nie komponuje się z grillowanym mięsem jak gęsta i aromatyczna Aiosa.
FRANCJA
We Francji wielkanocne czekoladki dostarczane są dzieciom nie przez wielkanocnego zajączka, ale uskrzydlone dzwony wielkanocne (cloches volantes). Czekoladowe zajączki, czekoladowe jajka, czekoladowe baranki. Francuzi w okresie świąt wielkanocnych (Pâques) konsumują średnio aż 15 tysięcy ton czekolady!
Alzatczycy kochają tradycję, a jednym z tradycyjnych elementów na alzackim stole jest lammala (lamala, lamele) – wielkanocna baba w kształcie baranka. Koniecznie musi zostać obficie posypany cukrem pudrem i mieć przewiązaną na szyi czerwoną wstążkę. Alzacja się nim chlubi.
Jeśli planujecie podskubywać alzackiego baranka, to koniecznie z kieliszkiem
alzackiego wina Hugel Gentil w dłoni.
AUSTRALIA
W Niedzielę Wielkanocną australijskie dzieci szukają wielkanocnych jajek ukrytych w domach i ogrodach. Popularne jest też obdarowywanie się prezentami wykonanymi z czekolady. Jeszcze do 1991 roku chowaniem jajek zajmował się wielkanocny króliczek. Dziś to zadanie Bilby lub Bandicoota. Skąd ta zmiana? Wszystko przez to, że króliki są tam uważane za szkodniki. Z racji klimatu panującego w Australii, wielkanocne biesiadowanie przybiera często formę grilla na świeżym powietrzu, więc soczyste SAUVIGNON BLANC wydaje się idealnym wyborem.
GRUZJA
W czasie, kiedy my Polacy szykujemy się do obchodów Świąt Wielkanocnych, w prawosławnej Gruzji wciąż trwa post. Symbolika gruzińskiej Wielkiej Nocy opiera się na trzech filarach: Pierwszy – młoda, zielona pszenica – popularna tak jak u nas rzeżucha. Drugi to czerwone jajka. Jajko to symbol nowego życia, a czerwony kolor skorupki oznacza krew Chrystusa i nawiązuje do ewangelicznej opowieści o spotkaniu Tyberiusza i Marii Magdaleny. Gruziński protip na barwienie jajek – to gotowanie ich z łupinami cebuli. A po trzecie Paska – słodki chleb drożdżowy z rodzynkami.
A jak już jesteśmy przy jedzeniu – PIROSMANI idealnie podkreśli słodycz rodzynek w gruzińskiej pasce. Spróbujcie sami!
HISZPANIA
Co znajdziemy na Hiszpańskim wielkanocnym stole?? Do najbardziej znanych przysmaków należą torrijas – kromki chleba maczane w miksturze sporządzonej z mleka, jajek i cukru i smażone na oliwie z oliwek. W zależności od regionu Hiszpanii na stołach można spotykać również buñuelos, czyli smażone z ciasta drożdżowego pączki, wypełnione po brzegi kremem waniliowym. Jednak głównym daniem wielkanocnym jest potaje de garbanzos, czyli gulasz z ciecierzycy, do którego rekomendujemy kieliszek tempranillo.