Close
„CHODŹCIE PRĘDKO! JA PIJĘ GWIAZDY!”…

„CHODŹCIE PRĘDKO! JA PIJĘ GWIAZDY!”…

…miał powiedzieć twórca pierwszego szampana. Ta winiarska legenda idealnie wpisuje się w atmosferę świąt. Czekając na pierwszą gwiazdkę, ciesząc się widokiem gwiazd na choince czy bożonarodzeniowym pierniku warto zadbać, by na naszym stole też nie zabrakło prawdziwych winiarskich gwiazd. Każda zasługuje na swój wyjątkowy moment i oprawę.

Wybierając wina musujące, warto kierować się kilkoma wskazówkami naszych sommelierów. Wiele zależy od pory dnia, potraw, naszych preferencji i kreatywności. Szampan pasuje do kolacji i dań o bogatym, złożonym smaku. Lekkie, zwiewne prosecco to idealna propozycja śniadaniowa, która sprawi, że nawet po sutej wigilijnej wieczerzy szybko nabierzemy apetytu na ulubione przysmaki. Aromatyczne sparklingi z wyraźnie owocową nutą sprawią, że każdy poprosi o dokładkę deseru.

Czasem wino może podkreślać charakter potraw, a czasem może oddać im pierwszeństwo. Jedno jest pewne, kiedy na stole pojawiają się szampańskie kieliszki, wszystko nabiera nowego znaczenia. To znak, że nadchodzi „ta chwila”, że czas pomyśleć o toaście i zdecydować, co powiemy, a może kogo poprosimy o toast.

Niekiedy dobór właściwych słów może być znacznie trudniejszy od wyboru wina. Sprawmy, by był fascynującą podróżą, a nie obowiązkiem. Jeśli wywołała na naszej twarzy samoistny uśmiech, to znaczy, że jesteśmy gotowi na nadejście świąt i niekończące się spotkania. To zupełnie naturalne, że w grudniu znacznie więcej uwagi poświęcamy naszym bliskim, rodzinie, przyjaciołom. Wspominamy tych, którzy nie mogą być z nami. Zatrzymujemy wskazówki zegarów, wstrzymujemy oddech i natłok myśli.

Gwiazda wieczoru

Do sylwestrowo – noworocznego menu wybraliśmy nowość z naszej świątecznej oferty ROYAL RIVIERA BRUT SUPREME AOC CHAMPAGNE. Intrygujący, złożony smak i drobne eleganckie bąbelki będą mocnym akcentem. Blend szampańskich szczepów: pinot noir (50%), chardonnay (40%) i pinot meunier (10%) sprawia, że wino ma w sobie wszystko to, za co kochamy szampany: głęboki „chlebowy” charakter, odświeżające cytrusowe nuty i aromatyczne kwiatowe akcenty. Szampan to jedno z najbardziej uniwersalnych win, zwłaszcza jeśli szukamy dobrego partnera do potraw.

Efekt wow

Odwiedzając bliskich i przyjaciół, warto pomyśleć o drobnym prezencie. My wybraliśmy BRILLA MOSCATO i VAL D’OCA SPARKLING EXTRA DRY MILLESIMATO GOLD EDITION – wina, które jeszcze przed otwarciem gwarantują efekt wow. To butelki, które wywołają błysk w oku gospodarzy. Będą prawdziwą ozdobą stołu. Łączy je łagodny owocowo-kwiatowy smak, delikatne nuty słodyczy, orzeźwiające musowanie.

Rześki poranek

Mroźny, rześki poranek może skojarzyć nam się z VILLA BELLUCCI EXTRA DRY DOC PROSECCO i SCUDO ARGENTO EXTRA DRY DOC PROSECCO TREVISO. Włoskie prosecco sprawdzi się doskonale jako aperitif, pobudzając nasz apetyt. Będzie również doskonałym towarzyszem sałatek i niezobowiązujących przekąsek.

Na deser

Czas na zaskakujący polski akcent – autentyczny regionalny produkt. WINIARNIA ZAMOJSKA GRUSZKA MUSUJĄCA z gruszek zebranych z rodzimych sadów powstała w ten sam sposób, co wina gronowe. Zebrane gruszki dojrzewają jeszcze po zerwaniu, tak by wino cieszyło nas bogatym bukietem aromatów. Bąbelki nadają mu świeżego charakteru. Wino jest więc orzeźwiające i ma elegancki, kremowy finisz. Świetnie połączy się z przekąskami, lekkimi sałatami i deserami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close