O tej porze roku, zaskakiwani przez pogodę za oknem wróćmy myślamido lata, do winobrania. Natomiast smakiem do win z Winnicy Zamojskiej.
Jedna z kilku winnic na Roztoczu, Winnica Zamojska (nie mylić z „Winiarnią Zamojską”), założona ponad dekadę temu, jest niewielką winnicą położoną niedaleko Zamościa, od którego przyjęła swoją nazwę, chociaż znajduje się w Wólce Złojeckiej. Tam, dzięki położeniu w specyficznym mezoklimacie, w Winnicy Zamojskiej uzyskuje się zbiory winogron najlepszej jakości, z których produkuje się kilka gatunków win, ze starannie wyselekcjonowanych owoców – dzięki ręcznym zbiorom.
Duży nacisk postawiony jest na jakość produkowanego wina. Wina robione są konsekwentnie, równo i czysto. Spotkacie tu przyjemną dojrzałość, soczystość, a użyte odmiany są naprawdę dobrze zdefiniowane.
Podczas wyrobu wina nie używa się żadnych środków chemicznych, stabilizatorów ani konserwantów. Dzięki temu trafia nawet w najbardziej wyrafinowane gusta. Wina w pełni oddają terroir miejsca. Lekka piaszczysta gleba zachęca winorośl do głębokiego korzenienia, co daje winu mineralność i leciutką słoność. Duża ilość słońca – Roztocze jest najbardziej słonecznym regionem w Polsce – zapewnia dojrzałość owocu i pełnię aromatów. Staranna winifikacja i dojrzewanie w dębowej beczce dopełniają całości.
Wina z Winnicy Zamojskiej są serwowane w londyńskiej restauracji „Pied a Terre”, nagrodzonej gwiazdką Michelin.
Seyval Blanc
Dojrzała szara reneta, twarda polska brzoskwinia, kwaśna mandarynka, szparagi, kwiat jaśminu, herbatka z pokrzywy i dużo, dużo wody borżomi w posmaku – świetna równowaga, mimo wysokiej kwasowości, solidny mineralny kręgosłup i całkiem niezła długość – ascetyczne, kamienne, wycofane – definitely not for sissies!
Cabernet Barrel
Słodka czereśnia, wiśnia z pestką, trochę liści czarnej porzeczki, grillowana papryka, sucha leśna ściółka i odrobina pralinki z nadzieniem kawowym – złożone, dość pełne w ustach, wyraźne garbnikowe i całkiem długie – umiar i kultura – jeden z najlepiej poukładanych polskich „kabów”, jakich dane mi było dotąd spróbować – brawo!
Regent Barrel
Wino o aromacie jeżyn, tarniny i owoców leśnych. Polecane do czerwonych mięs i dojrzałych serów.