Close
NASI PRODUCENCI – BLACK STALLION ESTATE WINERY

NASI PRODUCENCI – BLACK STALLION ESTATE WINERY

ŚWIĘTUJEMY 100 LAT TRADYCJI, PASJI I DĄŻENIA DO DOSKONAŁOŚCI!

W 1924 roku założono pierwszą winnicę pod tym szyldem Delicato Family Wines. Założycielem firmy był pochodzący z Włoch Gaspare Indelicato, który wraz z trzema synami postanowił kontynuować winiarskie tradycje w Ameryce.

Idealnym miejscem okazało się miasteczko Manteca w Kalifornii, które atmosferą i klimatem przypominała założycielowi ojczystą Sycylię. Gaspare wpoił synom zamiłowanie do ciężkiej pracy i  dążenie do doskonałości. Tę tradycję kultywowały kolejne pokolenia, które sukcesywnie wykupywały winnice słynące z doskonałych win jakościowych, umacniając i stabilizując swoją pozycję w branży. Do dziś firma znajduje się w rękach rodziny Indelicato, a prowadzi ją trzecie pokolenie wyznające te same wartości i kontynuujące ideę rodzinnego przedsiębiorstwa.

Tworzenie wina zaczyna się już w winnicy, dlatego wybór odpowiednej lokalizacji oraz odkrycie jej potencjału, są tak istotne. Gdy już winiarz zapozna się z miejscem, poczuje klimat siedliska, podejmuje liczne decyzje, począwszy od wyboru szczepu, który zasadzi, metodach produkcji, a skończywszy na terminie zbioru plonu. Te wszystkie czynniki wpływają na jakość i odrobinę magii, którą możemy się cieszyć, otwierając butelkę wybitnego wina, które w mgnieniu oka przenosi nas w najdalsze krańce świata.

Dlaczego BLACK STALLION ESTATE WINERY to jedno z miejsc, które wydają na świat wybitne butelki? Przyjrzyjmy się bliżej i odkryjmy tajniki sukcesu.

Historia posiadłości

Black Stallion

Winnica, która rozciąga się na 30 akrach, jest położona wzdłuż południowego krańca historycznego szlaku Silverado we wschodniej części doliny Napa. Dawniej znajdował się tu słynny ośrodek jeździecki i winnica została nazwana na jego cześć. Zamiast nagrodzonych koni obecnie znajdują się tutaj cenione wina.

Siedlisko – unikalny wpływ na winorośl

Wina światowej klasy charakteryzują się pełnym smakiem, bogactwem aromatów, aksamitną teksturą i ukazują siłę siedliska, z którego pochodzą grona.

ZBIORY W BLACK STALLION ESTATE


zaczynają się skoro świt, kiedy jest jeszcze chłodno, dzięki temu uzyskujemy plony najlepszej jakości, pełne aromatyczności i idealnego balansu pomiędzy kwasowością i zgromadzonym drogocennym cukrem. Zbiory odbywają się ręcznie, z każdej działki osobno, i poddawane są od razu pierwszej selekcji. Każda partia jest oddzielnie fermentowana i starzona – można fermentować w beczkach lub małych zbiornikach z betonu lub stali. Ten wybór pozwala winiarzowi Ralfowi Holdenriedowi na wyjątkową elastyczność w dopasowywaniu partii winogron do efektu końcowego, jaki chce uzyskać. Na późniejszym etapie każda partia wina poddawana jest degustacji w ciemno pod względem smaku i jakości. Kolejny etap to stworzenie z poszczególnych partii idealnego blendu, najlepiej prezentującego daną odmianę winorośli w określonym roczniku, aby wydobyć pełny potencjał doskonałości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close