CHAMPAGNE DE SAINT-GALL – wspólna pasja
Korzystając z bezcennego dziedzictwa, wyjątkowego terroir, wiedzy winiarskiej przekazywanej z pokolenia na pokolenie oraz niesłabnącej pasji winiarze z domu De Saint-Gall przekształcają najlepsze winogrona chardonnay i pinot noir w niezwykle eleganckie i stylowe szampany.
Champagne de Saint Gall narodziło się ze wspólnego pragnienia i poświęcenia utrwalającego filozofię opartą na wymagającym podejściu do rzemiosła winiarskiego z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Plantatorzy i enolodzy łączą szacunek dla tradycji z otwartością na nowe metody, energię i wytrwałość w dążeniu do wspólnego celu. Szampany de Saint Gall powstają ze starannie selekcjonowanych winogron uprawianych w najlepszych terroir Szampanii.
Chardonnay i pinot noir pochodzą z parceli grand crus i premier crus rozciągających się od Côte des Blancs do Montage de Reims i Vallée de la Marne. Natomiast wina powstają w Avize w zakładach należących do Union Champagne. Spółdzielnia powstała w 1966 roku, a już w 1970 stworzono markę szampanów de Saint-Gall, dla której mistrz piwnicy – Cedric Jacopin – tworzy szeroką gamę szampanów Premier i Grand Cru. Chcąc w pełni wykorzystać wyjątkowość poszczególnych terroir, wiedzę i pasję winiarzy, każda spółdzielnia sama winifikuje uprawiane przez siebie winogrona. W ten sposób powstaje niezwykle bogata i różnorodna paleta, z której powstaną szampany de Saint-Gall, a najważniejszym procesem w ich tworzeniu będzie mieszanie.
W CHAMPAGNE DE SAINT-GALL Cédric Jacopin i jego zespół winiarski co roku przeprowadzają tę złożoną sztukę subtelnego łączenia różnych odmian winogron, terroir i zbiorów. Ich misją jest odtworzenie stylu odzwierciedlającego wizerunek Domu Szampana, a z całej tej złożoności wynika różnorodność win szampańskich.
Po procesie winifikacji i butelkowania wina są przenoszone do piwnic, gdzie rozpocznie się drugi proces fermentacji nazywany prise de mousse. To właśnie podczas fermentacji, trwającej kilka miesięcy powstaną wspaniałe szampańskie bąbelki. W CHAMPAGNE DE SAINT-GALL szampany Brut Non-Vintage dojrzewają co najmniej 3–4 lata, a szampany Vintage 5–6 lat. Na przykład Le Blanc de Blancs Grand Cru Millésime 2013 został zabutelkowany w 2014 roku i trafił do sprzedaży dopiero w 2021 tym roku.
Poznajcie kultowe szampany De Saint-Gall
DE SAINT GALL LE SELECTION BRUT
Rześki i przyjemny do picia w każdej chwili. Oferuje aromaty białych kwiatów i długi finisz. Idealny jako aperitif i szampan na specjalne okazje.
63% chardonnay, 37% pinot noir i meunier
Kolor: jasnozłoty
Aromaty: białe kwiaty
Smak: długi, elegancki finisz
Food pairing: Doskonały i przyjemny w każdej chwili. Idealny jako aperitif i szampan na specjalną okazję.
DE SAINT GALL LE TRADITION PREMIER CRU BRUT
Doskonały przykład sztuki mieszania. Winogrona pochodzą z 12 parceli grand cru i premier cru leżących w Vallée de la Marne, Montagne de Reims i Côte de Blancs. Mieszanka chardonnay i pinot noir z rokiem bazowym 2013 i 42% win rezerwowych tworzą piękny, wyrazisty, wyrafinowany i lekko winny szampan o wspaniałej równowadze.
64% chardonnay, 36% pinot noir, 37% wina z rezerwy domu
Kolor: złoty
Aromaty: intensywne z nutami cytrusów
Smak: wyrazisty i wyrafinowany
Food pairing: sezonowa wołowina i sezonowe warzywa
DE SAINT GALL DEMI SEC
Lekki szampan o pięknym słomkowożółtym odcieniu, delikatnych i trwałych bąbelkach. Oferuje aromaty egzotycznych owoców. W smaku krągłe, z nutami miodu.
56% chardonnay, 44% pinot noir i meunier, 36% wina z rezerwy domu
Kolor: słomkowożółty
Aromaty: egzotyczne owoce
Smak: egzotyczne owoce, krągłe, z nutą miodu
Food pairing: lekko słodzone desery, np. mus z gorzkiej czekolady
DE SAINT GALL BLANC DE BLANCS GRAND CRU MILLESIME BRUT
Kwintesencja chardonnay w mistrzowskim wykonaniu CHAMPAGNE DE SAINT-GALL. Ten szampan jest idealnym odzwierciedleniem wspaniałych terroir Côte des Blancs. Prawdziwa rozkosz! Cudownie aromatyczny o krystalicznym, bladym odcieniu, pełny aromatów białych kwiatów z mineralnym i rześkim akcentem. Ten wyjątkowy szampan będzie się bardzo ładnie starzeć.
100% chardonnay, 40% wina z rezerwy domu
Kolor: delikatny, blady odcień
Aromaty: białe kwiaty, lipa
Smak: delikatny, mineralny, rześki
Food pairing: aperitif, tatar z łososia i mango z nutą kopru włoskiego