MASI VIGN’ASMARA BOSSI FEDRIGOTTI // IGT VIGNETI DELLE DOLOMITI, WŁOCHY
Gładkie i eleganckie wino o wielkiej złożoności i charakterze. Wyraz arystokratycznych tradycji Trydentu. Stworzone z samego Chardonnay, idealne dla wielbicieli pełnego i kremowego oblicza tego najbardziej elastycznego szczepu na świecie. Dojrzewanie w dębowych beczkach podkreśla elegancję, mocną osobowość tego wina i dodaje szczypty waniliowych oraz maślanych niuansów.
MAXALE MACERATO CHARDONNAY // APULIA I SYCYLIA, WŁOCHY
Zdradzamy przepis, jak stworzyć białe wino, które zadowoli wielbicieli eksplozji aromatów i aksamitnej struktury w kieliszku. Ręcznie zbierane winogrona chardonnay. Fermentacja przebiega w kontakcie ze skórkami w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej i amforach. Po fermentacji wino pozostaje w kontakcie ze skórkami przez 45–60 dni. Następnie 50 proc. wina dojrzewa w dębowych beczkach (francuskich i amerykańskich) przez 5 miesięcy. Dość teorii, czas spróbować. Oko dostrzeże złote refleksy, nos przeniesie nas do sadu brzoskwiniowego, wyczuje również morele, mango oraz orzechy i nutkę przypraw. W ustach poczujemy eksplozję smaku i gładkość, zrównoważoną orzeźwiającym mineralnym tłem.
TARENI NERO D’AVOLA // DOC SICILIA, WŁOCHY
Nero d’avola (czerń z Avoli) to endemiczny szczep Sycylii, który w kieliszku pokaże intensywną czerwień z fioletowymi refleksami. Zapach w jedną chwilę wprawi nas w wakacyjny nastrój i ukaże bukiet aromatów czerwonych owoców i subtelnych fiołków. W smaku owocowe i świeże, idealnie skomponuje się z wędlinami i półtwardymi serami żółtymi.