Mino&Co jest butikową winnicą w małej wiosce Hanwood na obrzeżach Griffith w Nowej Południowej Walii. Rodzina Guglielmino z pasją kultywuje swoje włoskie korzenie i dziedzictwo produkując stylowe wina oraz umiejętnie równoważąc nowoczesne techniki z tradycyjnymi metodami produkcji pielęgnowanymi przez pokolenia.
A Growers Touch, koncentruje się na produkcji tradycyjnych odmian, uprawianych lokalnie w Riverinie przez rolników, z którymi współpracuje od lat. To właśnie tym rolnikom, kochającym i pielęgnującym swoje owoce, składany jest hołd. Na etykietach win pokazane są twarze lub ręce ludzi, którzy uprawiali winogrona do produkcji tych win.
Kluczowym celem i priorytetem winnicy jest wdrażanie i ulepszanie zrównoważonych praktyk. W winnicy zastosowano tamy i zbiorniki oszczędzające. Wszystkie wytłoki są kompostowane i stosowane jako nawóz. Winnica korzysta z energii słonecznej, a zastosowane systemy do pracy maszyn pozwalają zmniejszyć zużycie energii.
Poznajcie wina z Australii, które są owocem pasji ludzi dbających o dobro naszej planety.
Chardonnay
Bogaty, ochrowożółty kolor. Aromaty nektarynek, brzoskwiń i kwiatów pomarańczy. W smaku dominują nektarynki i owoce pestkowe z cytrusowym niuansem. Kwasowość jest zrównoważona subtelnością aromatów pochodzących z beczek z francuskiego dębu.
Wino doskonale komponuje się z owocami morza, grillowaną rybą, makaronami z mięsem drobiowym oraz risotto z wiosennymi warzywami.
Winogrona uprawiał i pielęgnował Dino Salvestrin, którego portret znajdziecie na tylnej etykiecie wina.
Durif
Wino w kolorze soczystej karmazynowej czerwieni z fioletowymi refleksami. W zapachu dominują aromaty jeżyn, wiśni i morwy. Smak jest bogaty i mocny z wyraźnymi akcentami kokosa i wanilii oraz gładkimi taninami. Spróbujcie z grillowaną wołowiną lub gotowaną jagnięciną. Na tylnej etykiecie znajdziecie portret Isidora Guglielmino, który uprawia winogrona na to wino.
Sauvignon Blanc
Wino o jasnosłomkowym kolorze i aromatach trawy cytrynowej, bazylii i papryki. Rześki smak z akcentami marakui, papryki i agrestu wieńczą nuty białego grejpfruta. Idealne połączone kulinarne stworzy z grillowanymi zielonymi warzywami i potrawami z ostrygami. Winogrona pochodzą z krzewów Pat’a Calabrii, którego portret znajduje się na tylnej etykiecie wina.
Shiraz
Jest to kolejne wino, które powstaje z winogron uprawianych przez Pata Calabrie. W kieliszku mieni się burgundowym, głębokim kolorem. W aromacie dominują ciemne jagody z nutami czekolady. Bogate i aksamitne taniny uzupełniają smak jeżyn i leśnych owoców. Proponujemy spróbować połączeń kulinarnych z rostbefem, gulaszami wołowymi i twardymi, mocnymi serami. Wino ma długi potencjał starzenia. Można je przechowywać nawet 10 lat.
Semillon Botrytis
Wino w miodowozłotym kolorze i bogatych aromatach. Odnajdziecie w nim suszone morele, cytrusy i miodową marmoladę. W smaku soczystą kwasowość równoważą morele i brzoskwinie. Eleganckie wykończenie jest zasługą maceracji w beczkach z francuskiego dębu. Wino doskonale komponuje się z serami i orzechami. Potencjał starzenia jest oceniany na 15–20 lat.