Close
ŚWIĘTA W KRAJU TOASTÓW – GRUZJA

ŚWIĘTA W KRAJU TOASTÓW – GRUZJA

Gdy zadajemy sobie pytanie o najpiękniejszy czas w roku, dla wielu z nas odpowiedź jest oczywista: BOŻE NARODZENIE. Kto wie, może właśnie te święta dają nam siłę, żeby przetrwać ten trudny czas, kiedy dni stają się coraz krótsze i słońce nas nie rozpieszcza.

W zależności od kultury, dominującej religii, obowiązującego w danym kraju kalendarza, a czasem pogody magiczny czas świąt może się różnić. Niezależnie od wszystkiego jest to szczególny czas z niepowtarzalną atmosferą, celebrowany w różnych zakątkach świata na swój unikalny sposób.

Przenieśmy się do Gruzji, kolebki światowego winiarstwa, i zobaczmy, jak to wygląda w kraju toastów.

Ustalmy kilka faktów:

  • Kiedy? Gruzini obchodzą Boże Narodzenie 7 stycznia; jest to związane z obowiązującym w gruzińskim kościele kalendarzem juliańskim. 
  • Jak? W dzień Bożego Narodzenia wiele osób po mszy idzie na alilo, czyli uliczną paradę, podczas której śpiewa się kościelną piosenkę Alilo.
  • Kto przynosi prezenty? Tovlis Babua (lub Tovlis Papa we wschodnich dialektach gruzińskich) oznacza Dziadka Mroza.
  • Stała pod śniegiem panna zielona, czyli jak wygląda choinka? Tradycyjna gruzińska choinka to cziczilaki. Jej zdobycie to zadanie dla mężczyzny, choć „panna zielona” to nie jest. Wykorzystuje się najczęściej drewno leszczyny lub orzecha. Wystrugany drewniany słupek obwiesza się wysuszonymi i skręconymi strużynami leszczyny przypominającymi trochę mikołajową brodę. Czubek „drzewka” ozdabia się małymi owocami (np. jagodami), co ma symbolizować płodność.

Parada i śpiewy wzmagają apetyt, czas zasiąść do stołu.

Menu, które gości na stołach, jest zróżnicowane i zależy od regionu Gruzji. Jedną z propozycji jest saciwi, czyli indyk w sosie orzechowym. W zachodniej Gruzji dużą uwagę zwraca się na słodycze: miód, orzechy, suszone owoce. O wschodzie słońca gospodynie zaczynają gotować tradycyjną wigilijną kutię z ziaren pszenicy, przygotowują też specjalne placki brindżuła z ryżem i serem oraz pierożki z soją.

Byłoby nie lada wyzwaniem wskazanie drugiego takiego kraju, w którym wino stanowi równie ważny i niemal identycznie od czasów starożytnych pielęgnowany element tradycji.

Zapraszamy w podróż szlakiem smaków Gruzji w towarzystwie win Tbilvino, które idealnie skomponują się również z przysmakami na naszych świątecznych stołach.

TB.29 CZERWONE SAPATIO SACHINO RED KAKHETI – pasztet ze śliwką

Sachino to wino uniwersalne, świeże, miękkie, harmonijne, z delikatnym aromatem śliwek, pieczonych owoców, konfitury i przypraw. Na podniebieniu słodkie, czerwone i ciemne owoce wybornie harmonizują się z nutami przypraw i przyjemnym, słodkawym smakiem.

TB.05 CZERWONE PIROSMANI KAKHETI – wigilijne makówki

Wino Pirosmani wzięło swoją nazwę od słynnego gruzińskiego artysty. Niko Pirosmani przedstawiał na swoich obrazach piękno rodzimej przyrody i świetnie oddawał ducha Gruzji. Wino jest kupażem szczepów rkatsiteli i saperavi, urzeka intensywnym rubinowym kolorem i bukietem aromatów czerwonych owoców, śliwek i jagód.

TB.02 CZERWONE KHVANCHKARA RAHA – świąteczny keks

Khvanchkara powstaje w regionie Racza-Leczchumi położonym na północny zachód od Tbilisi. To lekkie i gładkie półsłodkie wino o aromatach czerwonych owoców leśnych i wiśni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close