Raasay to maleńka szkocka wyspa leżąca pomiędzy wyspą Skye a lądem stałym Szkocji. W najszerszym miejscu jej szerokość wynosi 4,8 km ze wschodu na zachód, a długość 23 km z północy na południe. Jej nazwa oznacza Wyspa Sarny. Na tej niewielkiej wysepce, zamieszkanej przez norniki rdzawe (endemiczny podgatunek dla tego miejsca), w 2017 roku powstała destylarnia Isle of Raasay.
Jak na szkocką destylarnię przystało, produkuje się w niej wyjątkową i zaskakującą whisky. Nie jest to jednak jedyny produkt, który stamtąd pochodzi. Wytwarza się tam bowiem również gin. Isle of Raasay Gin to trunek wyjątkowy nie tylko ze względu na miejsce pochodzenia. Produkowany jest z ręcznie zbieranych owoców jałowca z dodatkiem, między innymi, skórki pomarańczy, skórki cytryny, korzenia rabarbaru czy pieprzu kubeba. Dzięki temu otrzymujemy wyjątkowo aromatyczny alkohol z nutami rabarbaru, kandyzowanej cytryny i słodkiej pomarańczy. W smaku odnajdziemy idealną harmonię pomiędzy jałowcem, mocniej wyczuwalnym rabarbarem a orzeźwiającą cytryną. Przed skomponowaniem koktajlu na pewno warto spróbować choć odrobinę samego ginu, gwarantuje intensywne doznania smakowe, a nuty rabarbaru z pewnością zaskoczą niejednego miłośnika mocniejszych trunków.
Isle of Raasay Gin to idealny wybór na lato. Nieważne, gdzie będziecie spędzać wakacje, na plaży, w ogródku czy na balkonie, pijąc koktajle na bazie ginu z wyspy Raasay poczujecie się jak nad błękitną wodą oceanu pod palmami. Orzeźwienie, jakiego doznacie po pierwszym łyku, doskonale zastąpi morską bryzę, a wieczorem przy ostatnich promieniach słońca ukoi Was drink rodem z serii filmów o Bondzie, nieśmiertelne martini.
THE ISLE OF RAASAY SUNSET SPRITZ
Składniki:
50 ml Isle Raasay Gin,
25 ml wino Marlborough Sauvignon Blanc,
10 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
różowa lemoniada do uzupełnienia,
skórka z cytryny, lód
Przygotowanie:
Wlej gin do wysokiej szklanki, dodaj wino, sok z cytryny i uzupełnij różową lemoniadą. Dodaj lód i skórkę z cytryny jako odświeżający dodatek.
THE ISLE OF RAASAY MARTINI
Składniki:
50 ml Isle Raasay Gin
12,5 ml białego wermutu
skórka z cytryny, lód
Przygotowanie:
Do shakera wsyp lód i wlej gin, następnie dodaj wermut. Mieszaj aż cocktail będzie dobrze schłodzony. Wlej mieszankę do kieliszka do martini, lód zostaw w shakerze. Na koniec umieść skręconą skórkę pomarańczy na brzegu kieliszka.