Delicato Family Wines znajduje się w pierwszej dziesiątce najprężniej rozwijających się firm w Stanach Zjednoczonych.
To rodzinne przedsiębiorstwo o stuletnim doświadczeniu, bazującym na produkcji najlepszych win jakościowych. Ich winnice łączą tradycje i innowacyjność, których filarem jest kultywowanie rodzinnych wartości oraz inwestycja w przyszłość, a także otwartość na zmieniające
się trendy winiarskie.
Firma Delicato Family Wines powstała w 1924 roku – wówczas otwarto pierwszą winnicę pod tym szyldem. Założycielem firmy był pochodzący z Włoch Gaspare Indelicato, który wraz z trzema synami postanowił kontynuować winiarskie tradycje w Ameryce. Idealnym miejscem okazało
się miasteczko Manteca w Kalifornii, które atmosferą i klimatem przypominała założycielowi
o rodzinnej Sycylii. Gaspare wpoił synom zamiłowanie do ciężkiej pracy i dążenie do doskonałości.
Tę tradycję kultywowały kolejnej pokolenia, które sukcesywnie wykupywały winnice słynące
z doskonałych win jakościowych, umacniając i stabilizując swoją pozycję w branży. Do dziś firma znajduje się w rękach rodziny Indelicato, a prowadzi ją trzecie pokolenie wyznające te same wartości i kontynuujące ideę rodzinnego przedsiębiorstwa.
Integralność, jakość i środowisko
Jedną z najważniejszych wartości przekazywanych z pokolenia na pokolenie w Delicato Family Wines jest troska o ludzi, szacunek dla współpracowników, klientów i partnerów biznesowych. Dobre relacje międzyludzkie stanowią tu podstawę. Ponadto firma i jej pracownicy angażują
się w działania na rzecz lokalnych społeczności, udzielając pomocy potrzebująym i działając charytatywnie. Do organizacji wspieranych przez Delicato Family Wines należy m.in. Junior Achievement of Northern California.
Bardzo istotna jest jakość budowana dzięki nowoczesnym rozwiązaniom i inwestycjom. Dzięki temu konsumenci otrzymują najwyższej jakości produkty, odpowiadające różnorodnym gustom
i utrzymujących się w aktualnych trendach winiarskich.
Jedną z istotnych wartości wyznawanych w Delicato Family Wines jest troska o środowisko. Wszystkie winnice należące do Delicato Family Wines posiadają certyfikat California Sustainable Winegrowing Alliance, kompleksowego program California Wine Institute. Certyfikat gwarantuje rygorystyczny, światowy standard zrównoważonego rozwoju winnicy z dbałością o środowisko naturalne.
Historia posiadłości Black Stallion
- Winnica, która rozciąga się na 30 akrach,jest położona jest wzdłuż południowego krańca historycznego szlaku Silverado we wschodniej części Doliny Napa.
- Dawniej znajdował się tu słynny ośrodek jeździecki i winnica została nazwana na jego cześć.
- Nieruchomość była jednym z ostatnich niezagospodarowanych winnic w Dolinie Napa.
Filozofia prowadzenia winnicy
Winnica Black Stallion Estate prezentuje najlepsze z różnorodnych regionów uprawy winorośli
w Dolinie Napa. Winogrona są zbierane ręcznie. Owoce z różnych odcinków są fermentowane osobno, dla zachowania indywidualnych cech każdego mikroobszaru. Uzyskane partie łączone
są ze sobą w wina wyraziste, pełne finezji i harmonii.
Flagowe wina
Bucephalus – winorośl uprawiana na górskich zboczach o podłożu wulkanicznym w wyznaczonych terroir w Dolinie Napa: Oak Knoll District, Mount Veeder, Atlas Peak, Howell Mountain. Tamtejsze wina charakteryzują się eleganckimi nutami likieru cassis, tytoniu i przypraw charakterystycznych dla win klasycznych w stylu bordeaux. Wina z tego obszaru powstają z połączenia szczepów cabernet sauvignon, syrah, merlot, petit verdot i zinfandel. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego przez co najmniej 23 miesiące, w zależności od wina i rocznika.
Napa Valley Cabernet Sauvignon – powstaje z winorośli uprawianych w określonych terroir: Oak Knoll District, Mount Veeder, Stag’s Leap, Atlas Peak i Howell Mountain. Dojrzewa 16 miesięcy
w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. To wino pełne i zrównoważone, o aromacie
i smaku jeżyn, czarnej wiśni, przypraw i mokki.
Napa Valley Chardonnay – przez 6 miesięcy dojrzewa na osadzie z drożdży w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Pełne i zrównoważone wino z nutami cytrusów, zielonego jabłka
i gruszki.
Gnarly Head Winery kilka faktów
- Wina Gnarly Head powstają z owoców winorośli z najstarszych części rejonu Lodi.
- W 2005 roku słowo „gnarly” stało się odpowiednikiem dla określenia krzewów zinfandela uprawianych w rejonie Lodi.
- Są to wina pełne, wyrafinowane, oddające charakter owoców dojrzewających na „dzikich” krzewach.
Flagowe wina
Gnarly Head Old Vine Zinfandel – wino powstaje z gron dojrzewających na bardzo starych krzewach. Liczba i wielkość zebranych owoców jest mniejsza, za to ich koncentracja – wyższa. Dojrzałe grona są zbierane nocą, gdy spada temperatura, a potem transportowane do winnicy
i fermentowane przez kilka dni. Ostatni etap stanowi leżakowanie w beczkach z dębu francuskiego
i amerykańskiego. W ten sposób powstaje wino bogate, z mocno zaakcentowanymi nutami ciemnych owoców. Znakomicie sprawdzi się w połączeniu z grillowanymi żeberkami i mięsami duszonymi w sosie z dodatkiem tego wina.
1924 Double Black Red Blend – podany na etykiecie rok jest nieprzypadkowy. W USA obowiązywała wówczas prohibicja i właśnie wtedy powstała pierwsza winnica Delicato Family Wines. To wino powstaje z winorośli uprawianych w rejonie Lodi, a dojrzałe grona są zbierane wczesnym rankiem. Wino jest intensywnie aromatyczne, bogate w owocowe nuty czereśni, malin i słodkiej wanilii. Idealnie komponuje się z grillowanymi daniami w sosie barbeque i pikantnymi skrzydełkami kurczaka.
Winnice i wina warte uwagi
- 3 Finger Jack Zinfandel i 3 Finger Jack Cabernet Sauvignon
- Gnarly Head 1924 Bourbon Barrel Cabernet Sauvignon;
- Black Stallion Transcendent i Black Stallion Limited Edition Wines