Suflet to lekkie ciasto, podawane na ciepło i puszyste w środku. Wielu osobom kojarzy się z wykwintnością i właściwie zawsze…. z wizytą w restauracji. Samodzielne zrobienie sufletu w domu wcale nie jest takie trudne, jak to się może wydawać. Wystarczy sprawdzony przepis. Łukasz Paluchowski z warszawskiego Winebaru La Madeleine dzieli się swoim sposobem na idealny korzenny, czekoladowy suflet z solonymi orzeszkami.
SKŁADNIKI
- 250 g gorzkiej czekolady
- 230 g masła
- plus odrobina do posmarowania foremek
- 140 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 100 g orzeszków solonych
- 2 szczypty mielonego kardamonu
- 2 szczypty anyżu mielonego
- 2 szczypty cynamonu
- 100 g cukru kryształowego
PRZYGOTOWANIE
Do miski dodać jajka i cukier puder. Ubić bardzo dokładnie na puszystą masę. W rondelku na małym ogniu rozpuścić 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą.
Mąkę połączyć z przyprawami korzennymi i powoli dodawać do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko delikatnie wymieszać, po czym dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie ostrożnie wymieszać.
Połowę orzeszków posiekać i dodać do gotowej masy. Foremki na suflety wysmarować masłem i wypełnić gotową masą do 3/4 wysokości.
Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku z termoobiegiem przez około 8 minut.
100 g cukru wsypać na patelnię, dodać pozostałe orzeszki solone i poczekać, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć. Następnie dodać 50 g masła i wszystko wymieszać. Tak przygotowane orzeszki wysypać na talerz i poczekać aż ostygną.
Upieczone suflety podawać z karmelizowanymi solonymi orzeszkami.
Smacznego!