Close
Chardonnay – co warto o nim wiedzieć

Chardonnay – co warto o nim wiedzieć

Chardonnay (czytaj: „szardone”) to numer jeden wśród białych win i częsty składnik szampanów. Występuje niemal na wszystkich szerokościach geograficznych. W Światowy Dzień Chardonnay, który przypada w tym roku na 21 maja zachęcamy do degustacji i lektury ciekawostek na temat tych popularnych win.

Chardonnay wywodzi się z Burgundii, ale występuje praktycznie w każdym regionie winiarskim zajmując w sumie około 140 000 ha upraw na całym świecie. Jest to jedna z najprostszych w uprawie i produkcji odmian, która tuż po swojej ojczyźnie – Francji, największą popularność zdobyła w Kalifornii. To właśnie stamtąd pochodzi słynne ABC, które wcale nie oznacza podstawowych informacji o szczepie. „Anything But Chardonnay” („Cokolwiek byle nie Chardonnay”) to odpowiedź na wszechobecność białej odmiany. Świat tak pokochał te wina, że były masowo produkowane i łatwo dostępne, od kawiarni i restauracji po kina. Popularność sięgnęła zenitu, aż zaszła potrzeba zmian. Dziś trend znów się odwrócił a wino ponownie jest jednym z najczęściej wybieranych przez konsumentów.  Zwykło się nawet mówić „Cokolwiek, byle Chardonnay”.

chardonnay w kieliszku

Chardonnay to jeden z trzech głównych szczepów używanych do produkcji szampana, a czasem i jedyny jeśli na etykiecie ma określenie blanc de blanc. Kiedy po raz pierwszy podczas degustacji w ciemno amerykańskie chardonnay ku zdziwieniu wszystkich wyprzedziło burgundy, świat zrozumiał jak wielki potencjał drzemie w tej odmianie. Mogą z niej powstać zarówno wielkie i sławne wina, jak również te proste do picia na co dzień. Jako jedno z nielicznych białych win doskonale nadaje się do leżakowania w beczce. W smaku również potrafi zaskoczyć, ale gdyby wymienić najbardziej charakterystyczne wrażenia z degustacji, byłyby to przede wszystkim aromaty cytrusów: brzoskwiń, pomarańczy, moreli oraz lekko słodki smak o nieco maślanej i oleistej strukturze.

Wina ze szczepu chardonnay świetnie odnajdują się w towarzystwie lekkich dań i przekąsek. To doskonały kompan dla ryb, owoców morza ale i świetny aperitif. Dziś w jego święto, polecamy spróbować takie wino bez towarzystwa jedzenia, zwłaszcza, że jego orzeźwiający charakter idealnie pasuje do wiosny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close