Close
Vinho Verde – zielone wino z Portugalii

Vinho Verde – zielone wino z Portugalii

Vinho Verde to jedno z najchętniej pitych przez Polaków win białych. Jest lekkie i bezpretensjonalne, aż uwodzi świeżością. Kiedy słońce zaczyna mocniej grzać, dobrze schłodzone jest świetnym kompanem.

W dosłownym tłumaczeniu Vinho Verde oznacza wino zielone. Nazwa na szczęście nie ma nic wspólnego z kolorem. W Portugalii, skąd pochodzi, na tradycyjne białe wina mówi się maduro, czyli dojrzałe. Vinho Verde jest zaś winem młodym, niedojrzałym, które butelkuje się szybko po zbiorach winogron i równie szybko wypija – stąd nazwa „zielone”.

Wino powstaje w północno-zachodniej części Portugalii, w regionie o nazwie Minho. Jak na warunki pogodowe w tej części Europy jest tam stosunkowo chłodno, a opady deszczu są znaczne. To sprawia, że wytwarzane tam wino odznacza się wyraźną kwasowością.

Vinho Verde z Portugalii

Vinho Verde powstaje z typowych dla regionu Minho odmian winogron. Najszlachetniejszą z nich jest Alvarinho. Ponadto w składzie wielu Verde odnajdziemy takie białe szczepy jak: Loureiro, Arinto i Trajadura.

Kolejną zaletą zielonego wina jest jego uniwersalne zastosowanie gastronomiczne. Jest ono idealnym trunkiem na aperitif, ale świetnie sprawdzi się również w towarzystwie świeżych sałat, ryb morskich oraz owoców morza. Jest cudownym winem piknikowym, gdyż lekka perlistość w połączeniu z przyjemną kwasowością, czynią z tego wina idealny napój na upalny dzień.

Kupując to zielone portugalskie wino pamiętajmy by było jak najmłodsze, zaś przed wypiciem dobrze je schłodźmy. Temperatura ok. 6 stopni jest jak najbardziej wskazana!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close