Skoro jest już za oknem, niech i na naszych talerzach zagości… wiosna! Pora na lekkie posiłki, z dużą ilością zielonych akcentów. Nasza propozycja to wiosenne roladki. Doskonała przekąska w słoneczny dzień, zwłaszcza z kieliszkiem orzeźwiającego sauvignon blanc. Wypróbuj prosty przepis oraz nowozelandzkie wino Kim Crawford Sauvignon Blanc, które podkreśli smak wiosennej potrawy.
SKŁADNIKI
- 500 g krewetek bez skorupy
- 6 kawałków papieru ryżowego 20–25
- 1/4 szklanki: mięty, tajskiej bazylii, kolendry
- 2–4 marchewki, cienko pokrojone
- 1 mały ogórek cienko pokrojony
- 1 awokado, pokrojone w plastry
- 1 mały smoczy owoc, obrany i pokrojony w plastry
- 2 buraczki ćwikłowe, cienko pokrojone
- 2 rzodkiewki, cienko pokrojone
- 1 duża główka sałaty
- Kim Crawford Sauvignon Blanc
SKŁADNIKI NA SOS
- 1 szklanka gładkiego masła migdałowego
- 1/2 szklanki soku z limonki
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego lub tamari
- 1 łyżka miodu
- woda w razie potrzeby
PRZYGOTOWANIE
W rondlu zagotuj cztery szklanki lekko osolonej wody. Dodaj krewetki i gotuj, aż będą nieprzejrzyste, odcedź i ostudź. Pokrój krewetki wzdłuż. Namocz jeden papier ryżowy w ciepłej wodzie przez 10 sekund. Połóż na blacie i ułóż warstwę z wybranych składników, tak aby najbardziej kolorowe ułożyć jako pierwsze. Zwiń ciasno rolkę, zawijając końce. Przykryj wilgotnym ręcznikiem i przygotuj pozostałe roladki w ten sam sposób.
Zrób sos, łącząc wszystkie składniki i rozcieńczając je wodą.
Do tego otwórz schłodzone wcześniej wino i gotowe! Prawda, że proste?
Na tak przygotowany posiłek możesz zaprosić znajomych, bo to doskonała przekąska na spotkanie. Albo spróbuj relaksu sam na sam z chillującą muzyką, roladkami na talerzu i rześkim wiosennym sauvignon blanc. Aromat wina pełen cytrusów, ale i też skoszonej trawy szczególnie kojarzy się z obecną porą roku.
SMACZNEGO!