Close
Sauvignon blanc i wiosenne roladki – PRZEPIS

Sauvignon blanc i wiosenne roladki – PRZEPIS

Skoro jest już za oknem, niech i na naszych talerzach zagości… wiosna! Pora na lekkie posiłki, z dużą ilością zielonych akcentów. Nasza propozycja to wiosenne roladki. Doskonała przekąska w słoneczny dzień, zwłaszcza z kieliszkiem orzeźwiającego sauvignon blanc. Wypróbuj prosty przepis oraz nowozelandzkie wino Kim Crawford Sauvignon Blanc, które podkreśli smak wiosennej potrawy.

Sauvignon Blanc i wiosenne roladki

SKŁADNIKI

  • 500 g krewetek bez skorupy
  • 6 kawałków papieru ryżowego 20–25
  • 1/4 szklanki: mięty, tajskiej bazylii, kolendry
  • 2–4 marchewki, cienko pokrojone
  • 1 mały ogórek cienko pokrojony
  • 1 awokado, pokrojone w plastry
  • 1 mały smoczy owoc, obrany i pokrojony w plastry
  • 2 buraczki ćwikłowe, cienko pokrojone
  • 2 rzodkiewki, cienko pokrojone
  • 1 duża główka sałaty
  • Kim Crawford Sauvignon Blanc

SKŁADNIKI NA SOS

  • 1 szklanka gładkiego masła migdałowego
  • 1/2 szklanki soku z limonki
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego lub tamari
  • 1 łyżka miodu
  • woda w razie potrzeby

PRZYGOTOWANIE

W rondlu zagotuj cztery szklanki lekko osolonej wody. Dodaj krewetki i gotuj, aż będą nieprzejrzyste, odcedź i ostudź. Pokrój krewetki wzdłuż. Namocz jeden papier ryżowy w ciepłej wodzie przez 10 sekund. Połóż na blacie i ułóż warstwę z wybranych składników, tak aby najbardziej kolorowe ułożyć jako pierwsze. Zwiń ciasno rolkę, zawijając końce. Przykryj wilgotnym ręcznikiem i przygotuj pozostałe roladki w ten sam sposób.
Zrób sos, łącząc wszystkie składniki i rozcieńczając je wodą.

Do tego otwórz schłodzone wcześniej wino i gotowe! Prawda, że proste?

Na tak przygotowany posiłek możesz zaprosić znajomych, bo to doskonała przekąska na spotkanie. Albo spróbuj relaksu sam na sam z chillującą muzyką, roladkami na talerzu i rześkim wiosennym sauvignon blanc. Aromat wina pełen cytrusów, ale i też skoszonej trawy szczególnie kojarzy się z obecną porą roku.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close