17 stycznia Dzień Pizzy ( we Włoszech )
Dziś Włosi obchodzą Dzień Pizzy. Ale myślimy sobie, że Włosi nie obrażą się na nas jakoś bardzo, jeśli poświętujemy razem z nimi.
Wydawać by się mogło – ciasto na pizzę – wielkie halo. Mąka, drożdże, woda, oliwa… ale wierzcie lub nie – doskonałe ciasto na pizzę, to czasem dziesiątki prób i eksperymentów ze składnikami, czasem leżakowania ciasta itp. Zachęcamy do własnych eksperymentów.
Na marginesie – wiecie, że najdroższa pizza na świecie to Pizza Ludwik XIII stworzona przez światowej klasy mistrza kuchni włoskiej Renato Viola. Placek o średnicy 20cm (sic!) kosztuje „jedynie” 12 tysięcy dolarów. Składniki to min 3 rodzaje kawioru, homar, mozzarella z mleka bizona. A wszystko podane z butelką szampana z1995 roku. To się nazywa – „na bogato”!
I właśnie mając na względzie dzisiejsze święto, podpowiemy jakie wino dobrać do konkretnego rodzaju pizzy. Uprzedzamy jednak z góry: żeby nie dzielić narodu i nie wprowadzać napiętej atmosfery, pominiemy w naszym zestawieniu Pizzę Hawajską.
Peperoni – jeden z najbardziej popularnych gatunków pizzy. Pikantna, aromatyczna, intensywna – doskonałym uzupełnieniem będą wina, które będą potrafiły zrównoważyć bogactwo smaków tej pizzy. Idealnie nadadzą się do tego toskańskie Sangiovese ale również zadziorne Cabernet Franc.
Margherita – trochę niedoceniana, bo tylko trzyskładnikowa pizza. Ale w naszym mniemaniu właśnie oceniając ten basic – można ocenić kunszt Szefa Kuchni. I tu Was zaskoczymy… ale spróbujcie podać do Margherity rose. Tak różowe wino. Będzie zaskakująco. Zaskakująco dobrze
Wiejska – w zależności od polotu Szefa Kuchni – znajdziemy tu od szynki, przez boczek, chorizo, po klasyczną kiełbasę. Jest na bogato, jest na tłusto – świetnym wyborem do tego zestawu będą pełne i intensywne wina ze szczepów Sangiovese czy Pinotage.
Wege – feeria kolorowych warzyw, przypraw, świeżej rukoli i szpinaku. To takiej pizzy świetnym dopełnieniem będą równie chrupkie i soczyste Gruner Veltlinery, Alvarinho czy Sauvignon Blanc