Mendoza – wina z gór
Najpopularniejszy region winiarski Argentyny odpowiedzialny za produkcję ok. 75 procent krajowego wina. Nazwa pochodzi od miasta będącego stolicą prowincji. Fenomenem regionu jest sieć kanałów irygacyjnych rozprowadzających wodę z andyjskich lodowców umożliwiającą uprawę winorośli. Gorący i suchy kontynentalny klimat równoważą położone bardzo wysoko winnice (Uco Valley znajduje się ponad 1700 m n.p.m.). Duża różnica w temperaturze między dniem i nocą skutkuje idealnym balansem powstających tu win.
FINCA NOS LOBLES
Potencjał starzenia: Do ośmiu lat od momentu zabutelkowania utrzyma wigor i unikatowy charakter.
Temperatura podawania: 8–10°C
Food Pairing: Idealnie sprawdzi się do tłustych pieczonych ryb, makaronów z kremowym jasnym sosem i risotto.
Malbec – król Mendozy
Choć wywodzi się z Francji, prawdziwą sławę zdobył właśnie w Argentynie. Suchy i gorący klimat sprzyja w tworzeniu ekspresyjnych, owocwych win. Argentyńskiego malbeca możemy spróbować w lekkiej owocowej odsłonie, jak również w bardzo skoncentrowanej i potężnej – doskonałym przykładem będzie LUIGI BOSCA DE SANGRE MALBEC.
De Sangre – „z krwi”
Kolekcja win stworzona w hołdzie dla pionierskiego ducha ludzi, którzy zaczęli pisać historię Luigi Bosca najbardziej odzwierciedlająca ich styl winiarstwa.
LUIGI BOSCA DE SANGRE MALBEC EDICION LIMITADA
Potencjał starzenia: Bardzo dobrze zrównoważone, kompleksowe wino, dające dużo przyjemności degustowane w chwili zabutelkowania. Przez 10 lat ekspresja świeżych owoców będzie ewoluować w kierunku pochodzących z dojrzewania w beczkach aromatów takich jak tytoń czy skóra.
Temperatura podawania: 16–18°C
Food Pairing: Najlepszy towarzysz czerwonego mięsa w każdej postaci. Idealnie połączy się z sezonowanym stekiem, pieczoną dziczyzną w ziołach i grillowanymi warzywami.