Close
NASI PRODUCENCI – REH-KENDERMANN

NASI PRODUCENCI – REH-KENDERMANN

Według Reh-Kendermann winiarza na początku procesu tworzenia wina można porównać do artysty, który posiada wiedzę, jaki potencjał mają grona, i jedynie wizję końcowego rezultatu. Podejmując określone decyzje, zaczyna tworzyć w głowie szkic, z którego wyłania się wino.

Potencjał wyśmienitego trunku ma swoje źródło w winnicy. Zadaniem winiarza jest tylko (i aż) dobranie tła i pokręcenie kolorów, a na końcu drogi stworzenie dzieła, które zadowoli konsumentów.  

1920

W malowniczym Leiwen nad Mozelą Carl Reh zakłada firmę, która zajmuje się handlem winogronami oraz moszczem. Biznes winiarski Carla prosperuje doskonale, więc po siedmiu latach postanawia otworzyć własną winiarnię.

1936

Carl jest pierwszym winiarzem nad Mozelą, który podczas produkcji i przechowywania stosuje neutralne kadzie, żeby maksymalnie odzwierciedlić klimat siedliska oraz kupuje wysokiej klasy winnice.

1956

W Leiwen zostaje otwarta jedna z najnowocześniejszych winiarni w Europie, wyposażona w całkowicie automatyczny system butelkowania

2004

Międzynarodowy magazyn “Wine World‚ ogłasza Reh Kendermann producentem roku win riesling (Riesling Winery of the Year).

Dziś

Pasja do wina łączy pokolenia. Obecnie Reh Kendermann zarządzają przedstawiciele trzeciej generacji.

Terroir, czyli pochodzenie wina

Regiony winiarskie w Niemczech charakteryzuje mozaika różnorodnych gleb. Gleba to opowieść, z której możemy wyczytać dzieje natury. Z perspektywy winiarza profil glebowy, każda kolejna warstwa i jej struktura mają ogromny wpływ na wzrost krzewu i smak wina. To właśnie zróżnicowana struktura glebowa poszczególnych poletek, które tworzą winnicę, począwszy od lekkiego podłoża piaszczystego, poprzez gleby lessowe i gliniaste, aż po kruche podłoże łupkowe, gwarantuje szeroki wybór odmian i zróżnicowanie smakowe niemieckich win.

Gleba, klimat, odmiana, człowiek…Harmonijne współistnienie tych elementów zapewni unikalny smak wina.

KENDERMANN GRAUBURGUNDER URMEER LOSS

Wino jest ciekawym przykładem unikalnego wpływu gleb lessowych, które powstały na podwalinach prehistorycznego oceanu, na smak wina.

Wyraźnie owocowy charakter, z grapefruitem, gruszką i jabłkiem, w ustach lekko pieprzne, wyraźnie mineralne, świeże i dobrze zbalansowane.

Ciekawostka: Grauburgunder to nie jedyna niemiecka nazwa dla pinot gris. Bardzo popularna jest także nazwa Rulander.

Food pairing: Aperitif, ryby i owoce morza, przekąski warzywne, sałaty, drób, smażone białe mięsa, makarony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close