IMIĘ I NAZWISKO: Moscato / muscat (czyt.: moskato / muskat).
Nazwa muskat pochodzi od łacińskiego słowa musca, czyli mucha.
ZNANY RÓWNIEŻ JAKO: muskat, muscat, moscatel de grano menudo, moscato bianco (moscato d’asti, moscato di canelli), moscato giallo, gelbermuskateller, muscat de frontignan, muscat de lunel, sárgamuskotály, moscatel Romano, zibibbo. Pod nazwą muskat w najróżniejszych kombinacjach i wariantach skrywa się co najmniej 200 ( tak, dobrze widzicie: DWIEŚCIE!) spokrewnionych ze sobą odmian, szczepów i krzyżówek zarówno z vitis vinifera, jak i hybryd.
DATA I MIEJSCE URODZENIA: Historia szczepu muscat sięga starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu.
DATA URODZENIA: Pierwsze wzmianki o moscato pochodzą z drugiej połowy XVIII wieku.
OSTATNIO WIDZIANY: Włochy, Francja, Austria, Niemcy, Węgry, Hiszpania, Portugalia, USA, RPA, Australia, Serbia, Rumunia, Bułgaria, Polska, Szwajcaria
RYSOPIS I ZNAKI SZCZEGÓLNE: To jeden z pierwszych wyróżnionych i skategoryzowanych szczepów z gatunku vitis vinifera (winorośl właściwa), uprawiany od tysiącleci w basenie morza Śródziemnego. Na samym początku, ze względu na potężną zawartość cukru i smakowitość, muscat był uprawiany jako winogrona deserowe, konsumpcyjne. Muscat to niekwestionowalny, niedetronizowalny, niepodważalny cesarz słodkich win! I niczym książkowy Grey ma swoich pięćdziesiąt twarzy, choć tak naprawdę bije go na łeb, na szyję, bo nasz bohater ma tych twarzy zdrowo ponad 200.
Muscaty możemy spotkać w wersjach od wytrawnej po megasłodką. Wina musujące z tego szczepu? Proszę uprzejmie! Muscat może odgrywać rolę skromnego Kopciuszka w wersji wina stołowego lub rzeczonego wcześniej cesarza ociekającego bogactwem aromatów w wersji wybitnej i prestiżowej. Nasz dzisiejszy bohater wyróżnia się na tle innych szczepów przede wszystkim zapachem. Żaden szczep nie pachnie tak jak muscat. ŻADEN! Wąchając grona, mamy wrażenie, że trzymamy w ręku flakon niesamowicie drogich i ekskluzywnych perfum, ukręconych przez wybitnie doświadczonego i kreatywnego perfumiarza.
Trudno jest wyłuszczyć z feerii aromatów muscata wszystkie nuty. Naukowcy wyodrębnili ponad czterdzieści związków aromatycznych. Na dzień dobry znajdziemy tam aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, kolendry, jaśminu, kwiatów lipy, wosku pszczelego, a czasem nawet piżma. Jest więc gęsto, słodko i treściwie. Mówi się również, że muskat jest jedynym szczepem winogron, w którym można wyczuć aromat… winogron.
Muscaty są niezwykle podatne na szlachetną pleśń ku uciesze winiarzy z Alzacji i Tokaju, ale o winach z winogron pokrytych botrytis cinerea, opowiem innym razem.
LUBISZ MOSCATO? Spróbuj również: gewürztraminer, furmint
CIEKAWOSTKI:
Należy wspomnieć, że podobnie brzmiące szczepy jak muscadelle czy muscadet, są zupełnie innymi szczepami niemającymi nic wspólnego z rodziną Muscat.
SŁÓWKO NA DZIŚ
Ampelografia – to nauka o winoroślach (Vitis spp.), zajmująca się opisywaniem i klasyfikowaniem tych roślin. Dawniej główną metodą była obserwacja i porównywanie kształtu oraz barwy owoców i liści winorośli. Współcześnie nauka ta została zrewolucjonizowana za sprawą badań molekularnych DNA.
MOSCATO NA NASZYCH PÓŁKACH:
ZEBO IGP SICILIA
Moscato w wersji zibibbo. Kwintesencja urlopu na słonecznej Sycylii. Niezobowiązujące, radosne, słodkie, aromatyczne, ale lekkie i przyjemnie musujące w kieliszku. Bezwzględnie podajemy dobrze schłodzone. Idealne jako aperitif.
MOSCATO BRICCO QUAGLIA DOCG MOSCATO D’ASTI
Kolejny „musiak”. Ale nie mylcie, proszę, z musowaniem w stylu prosecco. Tu bąbelki są delikatne i subtelne. Nieśmiało skrzą się w kieliszku i zachęcają do spróbowania tego wina. Eleganckie i wyrafinowane moscato d’asti polecają się do biszkoptów z bitą śmietaną i świeżymi owocami, tart owocowych i lekkich deserów.
BELENA MOSCATO
Moscato z Australii? Proszę bardzo! Idealna propozycja na prezent dla amatorów słodyczy. Przepiękna butelka skrywa niezwykle aromatyczne wino pachnące liczi, marakują, słodkim ananasem i pomarańczami. Idealny pomysł na ślubno-weselne wino zamiast kwiatka.