Close
Vega Sicilia – beyond the myth.

Vega Sicilia – beyond the myth.

W niekończącej się drodze do doskonałości Vega Sicilia została owiana legendą. Mitem o winach wyjątkowych, nowoczesnych i na tyle niedostępnych, że zaledwie wąskie grono szczęśliwców mogło cieszyć się ich znakomitością. Stała się obiektem pożądania dla zdecydowanej mniejszości, co być może przyczyniło się do tego, iż każdemu miłośnikowi Ribera del Duero na myśl o niej mocniej zabije serce. Jednak prawdziwy początek legendy zaczyna się tam, gdzie opowieść o nadziei, zaangażowaniu i cierpliwości zrodzonej w sercu Kastylii nad brzegiem rzeki Duero.

Vega Sicilia – kilka faktów z historii

Rok 1982

Vega Sicilia stała się częścią życia rodziny Álvarez, jednocześnie stanowiąc fundament do powstania TEMPOS Vega Sicilia. Od prawie 40 lat marka wciąż się rozwija, stawiając na różnorodność oferty kierowanej do coraz większego grona konsumentów na całym świecie.

Rok 1991

Rodzina wprowadziła do swojej oferty Alión – wino bardzo nowoczesne, odbiegające od klasycznego stylu Vega Sicilia. Można pokusić się o stwierdzenie, że pojawienie się Alión było swego rodzaju punktem zwrotnym w procesie produkcji wina w regionie Ribera del Duero.

Rok 1993

Rodzina poszła o krok dalej i przekracza granice państw – zakłada nową markę na Węgrzech, Oremus Tokaji. Oddając hołd historii i tradycji, z modernistyczną wizją i technologicznym wsparciem rodzina poszerzyła swoje portfolio o ofertę win znanych i cenionych na całym świecie.

Rok 2001

To rok powstania Pintia, w winnicy założonej na południe od rzeki Duero w regionie Toro. Pintia stała się kolejnym kamieniem milowym, poszerzającym horyzonty w produkcji wina.

Rok 2013

Do oferty trafił Macán. Jako efekt unii dwóch znamienitych domów winiarskich Benjamin de Rothschild i Vega Sicilia stał się jednym z kultowych win produkowanych w La Rioja.

Vega Sicilia – w harmonii z naturą

Wskazując na naczelne wartości dominujące w filozofii TEMPOS Vega Sicilia, na pierwszym planie niezaprzeczalnie znajduje się dbanie o środowisko naturalne. Budowanie pełnej harmonii z naturą jest to podstawowy element prowadzenia winnic i produkcji wina. Ta idea jest oparta na cierpliwej i pokornej obserwacji naturalnych cyklów i zmian zachodzących w środowisku, ale także pełnej pasji i oddania dbałości o otaczający ekosystem.

Ribera del Duero jest jednym z regionów Unii Europejskiej objętym szeregiem zasad i obostrzeń związanych z poszanowaniem środowiska. Ma to swoje odzwierciedlenie również w przypadku Vega Sicilia oraz ogólnych standardów stosowanych w winnicach. Zaczynając od zastosowania rozwiązań ulepszających system naturalny, poprzez metody zapobiegające pożarom lasów i zarządzanie winoroślą w sposób dostosowany do warunków klimatycznych i gleby. Na szczególną uwagę zasługuje wykorzystanie wyłącznie biologicznych możliwości do nawożenia gleby oraz walki ze szkodnikami i chorobami winorośli bez użycia herbicydów. Ponadto winnice Vega Sicilia stosują bardzo surowe zasady związane z odpowiednim gospodarowaniem odpadami i ściekami w celu uniknięcia możliwych zanieczyszczeń.

Dążenie do stworzenia wina idealnego

Dążenie do doskonałości stanowi podstawowy cel, jaki stawia się we wszystkich winnicach TEMPOS Vega Sicilia. Jest to oczywiście kierunek do stworzenia perfekcyjnego wina, ale również nieustannego doskonalenia umiejętności i wiedzy poprzez badania, naukę i doświadczenie zdobywane z cierpliwością i zaangażowaniem. Mając na uwadze stworzenie wina idealnego, w winnicach wykorzystuje się grona zebrane z krzewów mających co najmniej 10 lat. Po tak długim czasie winorośl rodzi owoce znacznie bogatsze i esencjonalne, co stanowi kluczowy element w produkcji wina. Ponadto nieodzowną częścią procesu winifikacji jest selekcja gron najwyższej jakości, co w mniej łaskawych rocznikach skutkowało całkowitym zaniechaniem produkcji wina.

Vega Sicilia – w sercu Kastylii

Na obszarze niemal 1000 ha, na których rozciąga się posiadłość Vega Sicilia, 210 ha wykorzystanych jest do uprawy winorośli. Obsadzenia zdominowane są przez trzy odmiany: tempranillo, cabernet sauvignon oraz merlot. Cały obszar jest podzielony strukturalnie na 52 różne działki w zależności od odmiany i wieku krzewów oraz taksonomicznej klasyfikacji gleby. Krzewy są obsadzane zgodnie ze wzorem 3 x 1,5m, co oznacza łącznie 2222 rośliny na hektar przy średniej wydajności 1–1,5 kg owoców z jednego krzewu.

PINTIA

Vega Sicilia Pintia

Podobnie jak w przypadku wszystkich win TEMPOS Vega Sicilia, zbiór gron odbywa się ręcznie za pomocą 12–kilogramowych skrzynek. Winogrona, po przewiezieniu do winnicy, pozostawiane są w chłodni na 12 godzin w celu zachowania intensywności owoców.

Podczas selekcji w winnicy przeprowadza się podwójne sortowanie. Pierwszy etap sortowania polega na usunięciu kiści, które nie spełniają standardów, drugi natomiast na usunięciu pojedynczych owoców. Następnie przez 5 dni przeprowadzana jest zimna maceracja, która poprzedza fermentację w kadziach z drewna dębowego.

Kolejnym krokiem jest fermentacja jabłkowo–mlekowa, w 100 proc. prowadzona w beczkach. Przez kolejnych 12 miesięcy wino leżakuje w beczkach z dębu francuskiego (70 proc.) oraz amerykańskiego (30 proc.). W efekcie powstaje wino o głębokiej i intensywnej barwie w odcieniu wiśniowej czerwieni z fioletowymi refleksami. Aromat jest czysty, wyrazisty i elegancki. Wino ma świetną strukturę, delikatne garbniki i długi, przyjemny finisz.

ALION

Vega Sicilia Alion

Wino produkowane z odmiany tinto fino. Winogrona są zbierane ręcznie przy użyciu 12–kilogramowych skrzynek, tak jak w przypadku pozostałych win. Fermentacja odbywa się w drewnianych kadziach w kontrolowanej temperaturze, aż do uzyskania właściwej struktury polifenolowej, która zapewni bogaty kolor i dobrą strukturę wina. Dojrzewanie trwa od 14 do 20 miesięcy, w zależności od rocznika, i odbywa się w całości w nowych beczkach z dębu francuskiego. W każdym roczniku przy produkcji Alión wykorzystuje się wyłącznie nowe beczki.

Kolejnym etapem jest dojrzewanie wina w butelkach, leżakujących nie krócej niż 15 miesięcy. Dzięki temu wino zyskuje bardzo charakterystyczną elegancję, złożoność i intensywność.

VALBUENA

Vega Sicilia Valbuena

Valbuena 5° jest najczystszą definicją charakteru tempranillo, które dominuje w zestawie odmian wykorzystanych do produkcji tego znakomitego wina. Jako drugą odmianę stosuje się merlot, jest on dodawany w mniejszym lub większym stopniu,  w zależności od rocznika. Proces produkcji tego wina pozostaje niezmieniony, co oznacza, że bardzo duże znaczenie na kształt wina mają warunki pogodowe wyznaczające różnice pomiędzy rocznikami.

Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze z rodzimymi drożdżami w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Przeprowadzana jest również fermentacja jabłkowo–mlekowa, która poprzedza proces starzenia. Ten z kolei można podzielić na etapy, z których najważniejszy jest pierwszy rok dojrzewania w drewnianych beczkach przy użyciu 75% beczek z dębu francuskiego i 25% beczek z dębu amerykańskiego. W drugim roku wino dojrzewa w drewnianych kadziach, a finalnie leżakuje w butelkach. Łącznie czas starzenia zajmuje 5 lat i to właśnie z tego względu w nazwie Valbuena podana jest cyfra 5.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close