Większość z Was chyba zgodzi się ze mną, że nadchodzi najlepszy okres roku. Mroźne wieczory odchodzą w zapomnienie, chcemy wykorzystać każdy promień słońca. Już sama myśl o zbliżającym się urlopie wprawia nas w iście wakacyjny nastrój. Przedsmak dalekich podróży zapewni nam kieliszek aromatycznego wina. W gronie bliskich osób spotykamy się przy grillu, wspólnie rozkoszując się pysznymi posiłkami i specjalnie dobranymi winami. Białe, różowe, a może musujące? Jakie wino na grilla?
![Wielkie grillowanie czyli jak wybrać wino na grilla](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/wielkie-grillowanie-NAGLOWEK.jpg)
Zastanawiasz się, jakie wino na grilla pasuje najlepiej? Zobacz nasze propozycje:
![Woodhaven Chardonnay](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/mailingi_nr4_grillowanie.jpg)
A glass of chardonnay? W Stanach Zjednoczonych takie pytanie pada częściej niż to, na jakie wino mamy ochotę. Nic dziwnego – chardonnay jest po prostu wyśmienite i każdemu przypadnie do gustu. Aromatyczne, lekkie i owocowe na pewno będzie doskonałym wyborem, aby pobudzić nasz apetyt przy rozpalaniu grilla.
![Moxxe Brut](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/mailingi_nr4_grillowanie2.jpg)
Kto powiedział, że skoro bąbelki z Włoch, to koniecznie prosecco? Producent Masi łamie ten stereotyp, serwując nam wino musujące powstałe z użyciem metody appassimento polegającej na podsuszaniu gron. Dzięki temu do naszych kieliszków trafia wino przepełnione owocowością aż do ostatniego bąbelka. W dodatku to świetne wino na grilla, na przykład jako aperitif.
![Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/mailingi_nr4_grillowanie3.jpg)
Czyli wakacyjna miłość zaklęta w kieliszku. Aromatyczne, świeże i ożywcze doskonale sprawdzi się w towarzystwie grillowanych warzyw. Sauvignon blanc z Nowej Zelandii nie idzie na kompromisy – smakuje każdemu. Urzeka agrestowo-cytrusowymi aromatami i doskonale wyważoną kwasowością.
![Saint-T Rose](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/mailingi_nr4_grillowanie4.jpg)
Saint-Tropez już samo w sobie brzmi jak udane wakacje. A to, co najlepsze, znajdziecie zamknięte w butelce w naszych sklepach. Powabne i delikatnie mineralne urzeka subtelnymi aromatami poziomek. Klasyka Prowansji w najlepszym wydaniu, doskonale sprawdzi się w towarzystwie grillowanego łososia.
![Rosa Dei Masi](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/mailingi_nr4_grillowanie5.jpg)
Tym razem włoski producent wychodzi z propozycją w kolorze różowym. Dojrzałe jagody i maliny w aromacie doskonale zgrają się z grillowanymi krewetkami. Winiarze z Masi udowadniają, że warto eksperymentować i różowe wino również może powstawać z podsuszanych gron. Spróbujecie?
![Woodhaven Zinfandel](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/mailingi_nr4_grillowanie6.jpg)
Czy jest tutaj ktoś, kto jeszcze nie słyszał o zinfandelu? Jeżeli tak, to czym prędzej uraczcie go kieliszkiem Woodhavena. Mocno dojrzałe owoce, niemalże dżemowy smak i delikatna kwasowość – brzmi jak wspaniałe zaproszenie do świata winiarskiego.
![Time Waits For No One](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/mailingi_nr4_grillowanie7-1024x1024.jpg)
Południe Hiszpanii urzeka nas nie tylko słonecznymi plażami, ale również doskonałym winem. Finca Bacara proponuje nam typowy dla regionu szczep monastrell dojrzewający w dębowych beczkach. Pełne owoców z delikatnym akcentem fiołków z pewnością będzie doskonałym podkreśleniem grillowanego mięsa.
![Gnarly Head Pinot Noir](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/mailingi_nr4_grillowanie8.jpg)
Gnarly Head daje gwarancję jakości. Słoneczna Kalifornia pozwoliła szczepowi pinot noir idealnie dojrzeć. Dzięki temu dostaliśmy wino czerwone tak ciemne, że prawie czarne, pełne owoców i pieprzne. Obowiązkowa pozycja dla miłośników steków z grilla.
![grillowane mięso i czerwone wino](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/wielkie-grillowanie-2_960x960-1.jpg)
![szczegóły oferty specjalnej w Centrum Wina](https://centrumwina.pl/wp-content/uploads/2020/06/rabat2.jpg)
Autor: Marek Rawdanowicz