Większość z Was chyba zgodzi się ze mną, że nadchodzi najlepszy okres roku. Mroźne wieczory odchodzą w zapomnienie, chcemy wykorzystać każdy promień słońca. Już sama myśl o zbliżającym się urlopie wprawia nas w iście wakacyjny nastrój. Przedsmak dalekich podróży zapewni nam kieliszek aromatycznego wina. W gronie bliskich osób spotykamy się przy grillu, wspólnie rozkoszując się pysznymi posiłkami i specjalnie dobranymi winami. Białe, różowe, a może musujące? Jakie wino na grilla?
Zastanawiasz się, jakie wino na grilla pasuje najlepiej? Zobacz nasze propozycje:
A glass of chardonnay? W Stanach Zjednoczonych takie pytanie pada częściej niż to, na jakie wino mamy ochotę. Nic dziwnego – chardonnay jest po prostu wyśmienite i każdemu przypadnie do gustu. Aromatyczne, lekkie i owocowe na pewno będzie doskonałym wyborem, aby pobudzić nasz apetyt przy rozpalaniu grilla.
Kto powiedział, że skoro bąbelki z Włoch, to koniecznie prosecco? Producent Masi łamie ten stereotyp, serwując nam wino musujące powstałe z użyciem metody appassimento polegającej na podsuszaniu gron. Dzięki temu do naszych kieliszków trafia wino przepełnione owocowością aż do ostatniego bąbelka. W dodatku to świetne wino na grilla, na przykład jako aperitif.
Czyli wakacyjna miłość zaklęta w kieliszku. Aromatyczne, świeże i ożywcze doskonale sprawdzi się w towarzystwie grillowanych warzyw. Sauvignon blanc z Nowej Zelandii nie idzie na kompromisy – smakuje każdemu. Urzeka agrestowo-cytrusowymi aromatami i doskonale wyważoną kwasowością.
Saint-Tropez już samo w sobie brzmi jak udane wakacje. A to, co najlepsze, znajdziecie zamknięte w butelce w naszych sklepach. Powabne i delikatnie mineralne urzeka subtelnymi aromatami poziomek. Klasyka Prowansji w najlepszym wydaniu, doskonale sprawdzi się w towarzystwie grillowanego łososia.
Tym razem włoski producent wychodzi z propozycją w kolorze różowym. Dojrzałe jagody i maliny w aromacie doskonale zgrają się z grillowanymi krewetkami. Winiarze z Masi udowadniają, że warto eksperymentować i różowe wino również może powstawać z podsuszanych gron. Spróbujecie?
Czy jest tutaj ktoś, kto jeszcze nie słyszał o zinfandelu? Jeżeli tak, to czym prędzej uraczcie go kieliszkiem Woodhavena. Mocno dojrzałe owoce, niemalże dżemowy smak i delikatna kwasowość – brzmi jak wspaniałe zaproszenie do świata winiarskiego.
Południe Hiszpanii urzeka nas nie tylko słonecznymi plażami, ale również doskonałym winem. Finca Bacara proponuje nam typowy dla regionu szczep monastrell dojrzewający w dębowych beczkach. Pełne owoców z delikatnym akcentem fiołków z pewnością będzie doskonałym podkreśleniem grillowanego mięsa.
Gnarly Head daje gwarancję jakości. Słoneczna Kalifornia pozwoliła szczepowi pinot noir idealnie dojrzeć. Dzięki temu dostaliśmy wino czerwone tak ciemne, że prawie czarne, pełne owoców i pieprzne. Obowiązkowa pozycja dla miłośników steków z grilla.
Autor: Marek Rawdanowicz