Tradycja winiarska licząca ponad 600 lat
Szczypta historii…
Siadając wygodnie w fotelu w bibliotece zamkowej, możemy cofnąć się do XIV wieku i poznać historię karmelitów, którzy w tamtym okresie wytwarzali wino dla całego regionu. Właśnie wtedy zaczęła się winiarska historia Castillo Perelada. Przenieśmy się do 1923 roku, kiedy to Miguel Mateu (założyciel) kupił zespół zabytków, na który składała się imponująca twierdza i pałac (należący wcześniej do hrabiów Perelada) oraz zabudowania dawnego klasztoru karmelitów. Jednym z jego głównych celów było ożywienie tradycji winiarskiej, obecnie bardziej żywej niż kiedykolwiek. Tradycja ta włączyła najnowocześniejsze technologie do tworzenia win, które w pełni wykorzystują niuanse gleb i potencjał winorośli w regionie Empordà.
Gwiazdy nie tylko na niebie
Od 1987 roku w Castillo Perelada każdego lata odbywa się jeden z najbardziej prestiżowych festiwali muzycznych w Europie. Cava STRAS to hołd dla wszystkich artystów, zaszczycających zamek swoją obecnością, świecących jak gwiazdy na niebie Empordà, pod którym występują.
Czas na nowe
Aby podążać z duchem czasu, podjęto decyzję o budowie nowej winiarni, działającej zgodnie z wartościami, będącymi filarami firmy od samego początku: „powołaniem do produkcji doskonałych win oraz wiarą w eksperymentowanie i innowacje”. Nowa winiarnia Perelada jako pierwsza w Europie posiada certyfikat środowiskowy i energetyczny LEED® BD + C, opracowany przez US Green Building Council, poświadczający zrównoważony rozwój i wysoką wydajność projektu i budowy. Główne założenia projektu obejmują wykorzystanie energii geotermalnej, efektywne wykorzystanie wody i energii elektrycznej, zrównoważonych materiałów i procesów, izolację termiczną oraz zapewnienie naturalnego oświetlenia. Nowe obiekty są w stanie obsłużyć 2 700 000 kilogramów winogron i wyprodukować około 1 900 000 litrów wina oraz 2 240 000 butelek. Wraz z produkcją nacisk jest kładziony na dzielenie się winem i kulturą winiarską oraz sprzedaż produktu, dzięki czemu winnica zmienia się w kultowe miejsce turystyki winiarskiej, oferujące degustacje, wycieczki oraz inne atrakcje.
Na naszych półkach:
CAVA STARS ORGANIC VINTAGE BRUT
Pachnie nutami białych porzeczek, cytryn i polnych kwiatów. W ustach gładkie, eleganckie i subtelnie mineralne. Kusi i odświeża milionami bąbelków.
CAVA STARS BRUT RESERVA
Aromat subtelny i czysty z nutami owocowymi i wyraźnym akcentem starzenia na osadzie. W smaku harmonijne i dobrze wyważone, z regularnym i trwałym musowaniem.
CAVA STARS TOUCH OF ROSE VINTAGE BRUT
Kusi błyszczącym bladym różem, aromatem kwiatów i czerwonych owoców jagodowych. Na palecie delikatne i finezyjne, subtelnie drażni podniebienie jedwabistym musowaniem.