Soczysty riesling, intensywny, czerwony blend z USA i pełne i głębokie chardonnay to tylko niektóre z wiosennych nowości w Centrum Wina. W tym wpisie przedstawiamy nasze nowe propozycje i podpowiadamy, z czym najlepiej będą smakować.
Autorka: Ewelina Balcerzak
Białe nowości w Centrum Wina – BEAUTY IN CHAOS RIESLING
W chaosie codziennych spraw, prawdziwym pięknem są momenty relaksu, spokoju i odpoczynku. To wino zdecydowanie będzie trafionym wyborem do celebrowania takich małych momentów łagodności i ciszy.
W smaku jest bardzo soczyste i przełamane subtelną słodyczą. Świetnie łączy się z: satay z kurczaka, sushi oraz daniami z krabem. Urzeka bogatym i mocno owocowym aromatem, w którym dominują słodka mandarynka i pomarańcza. Obok nich można wyczuć świeże brzoskwinie i morele.
1924 SCOTCH BARREL AGED CHARDONNAY
Jest to nowoczesna propozycja chardonnay starzonego w beczkach. W tej odsłonie do starzenia wykorzystano również beczki po szkockiej whisky, w których część wina dojrzewa przez minimum 2 miesiące. Ta metoda wpływa przede wszystkim na strukturę i aromaty w winie.
Pełne i głębokie wino, o intensywnych i różnorodnych aromatach. Na pierwszy plan wysuwają się nuty słodkiego toffi, tabaki i pieczonego jabłka, a później wyczuwalne są również aromaty pochodne od whisky m.in. karmelizowany cukier trzcinowy, nuty skórzane i dębowe. Wino jest aksamitne, a smak długo się utrzymuje. Idealnie pasuje do grillowanych żeberek z pieczonymi jabłkami lub wędzonego łososia – szczególnie wędzonego drewnem olchowym.
Czerwone nowości w Centrum Wina – FINGER JACK RUM BARREL RED BLEND
Wino powstaje z mieszanki kilku szczepów użytych w różnych proporcjach w zależności od rocznika. Jednak zawsze dominującą odmianą jest merlot, której towarzyszą syrah, tempranillo oraz tannat. Dzięki temu wino charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem i smakiem mocno dojrzałych, wręcz konfiturowych owoców. Tym co wyróżnia to wino, to zdecydowanie proces starzenia i zastosowanie (oprócz klasycznych beczek z dębu amerykańskiego i francuskiego) beczek, w których wcześniej dojrzewał rum. Ten zabieg daje niesamowity efekt wielowarstwowości i pogłębienia aromatów.
W zapachu wino czaruje nutami gałki muszkatołowej, przypraw i wanilii, a w smaku dominuje przede wszystkim likierowa śliwka. Taniny są gładkie i eleganckie a finisz bardzo długi. Warto spróbować z pieczonym schabem lub kurczakiem bbq.
Musujące nowości w Centrum Wina – VINO SPUMANTE MILLESIMATO ROSE
To idealne wino na ciepłe dni – kusi subtelnym aromatem dzikiej róży i poziomek. Przyjemnie musujące i delikatnie wytrawne o smaku dojrzałych wiśni i truskawek.
Owocowość i gładka struktura wina sprawiają, że znakomicie sprawdzi się ono jako towarzysz wszelakich potrwa. Zaczynając od lekkich sałatek, przekąsek lub makarów z warzywnymi dodatkami, aż po lekko dojrzałe sery, dania z ryb i owoców morza oraz dania na bazie sosu pomidorowego. Warto spróbować również w zestawieniu z pizzą.
VINO SPUMANTE MILLESIMATO
Wino idealnie sprawdzi się, jako aperitif jak i również towarzysz dań z białego mięsa, skorupiaków, warzyw, a w szczególności dyni oraz serów krótko dojrzewających. Aromat lekko perfumowy, zdominowany przez białe owoce, wanilię, skórkę chleba i prażone migdały. W smaku wina królują te same nuty podkreślone przyjemnymi bąbelkami.